Західні санкції призупинили випуск продукції на "російських" процесорах, визнав уряд РФ

Понеділок, 19 грудня 2022, 13:28

Іноземні виробники, які випускають процесори за документацією російських розробників, у 2022 році відмовилися виконувати замовлення, зокрема відвантажувати вже вироблені чипи.

Про це сказав глава Мінцифри Росії Максут Шадаєв, повідомляє "Коммерсантъ".  

За його словами, через це кількість продукції, яку виробили з використанням замовлених Росією процесорів, менша, ніж могла б бути.

Цього року, каже міністр, випустили 15 тисяч персональних комп’ютерів і 8 тисяч серверів на, як зазначає Шадаєв, російських процесорах. Це менше, ніж планувалося

"У нас цього року було б значно більше, якби ті партії російських процесорів, "Ельбрусів", "Байкалів", які було замовлено та вироблено, було б відвантажено. Інтелектуальні права і вся документація російські, але, якщо виходити з топологічних норм, таких виробництв у Росії немає, і це все замовлялося на закордонних заводах", – сказав глава Мінцифри РФ. 

Після початку повномасштабного вторгнення Росії в Україну "Байкал Електронікс", АТ "МЦСТ" і АТ "НВЦ "Елвіс" спочатку потрапили під експортний контроль США, а потім їх занесли до SDN-List, що передбачає блокування будь-яких активів і повну заборону на угоди. 

Російські чипмейкери потрапили і під санкції, введені Євросоюзом 16 грудня. 

США також періодично вводять санкції щодо компаній, які, за інтерпретацією їхніх органів, створювалися для розміщення замовлень на іноземних заводах.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.