Францію накриває потрійна епідемія – COVID-19, грипу й бронхіоліту

П'ятниця, 2 грудня 2022, 17:11

Національне управління громадського здоров’я Франції попередило, що країні загрожує безпрецедентна "потрійна епідемія" коронавірусу, грипу й бронхіоліту, плин якої передбачити складно.

Про це повідомляє "Європейська правда" з посиланням на Le Figaro.

За даними відомства, епідемія грипу у Франції настала раніше, ніж зазвичай, і збіглася в часі зі зростаннями кількості хворих на коронавірусну хворобу, а також спалахом бронхіоліту серед немовлят.

Така ситуація впливає на і без того навантажену французьку систему охорони здоров'я. Подібна картина спостерігається і в інших країнах, зокрема у США.

"У попередні роки було більше респіраторних вірусів, які змінювали один одного: початкова циркуляція риновірусу змінилася РСВ (основний вірус, що викликає бронхіоліт), який загалом змінився грипом. Зараз же маємо співциркуляцію", – пояснила епідеміологиня Національного управління громадського здоров’я Франції Софі Во.

У Британії заявили про найбільший спалах пташиного грипу в історії, різдвяні індички під загрозою

Вона додала, що ця ситуація викликає занепокоєння, оскільки ці вірусні хвороби не вражають однакові групи населення: від грипу та COVID-19 страждають переважно люди похилого віку та вразливі групи, тоді як від бронхіоліту – переважно немовлята.

Французькі епідеміологи припускають, що теоретично вірус грипу та коронавірус можуть вступити в "конкуренцію", яка обмежить ризик виникнення одночасних піків захворюваності на ці хвороби.

Водночас, за словами заступника директора департаменту інфекційних захворювань Національного агентства громадського здоров’я Франції Дідьє Ше, країна "ще не є повністю безпорадною" і має "превентивний арсенал" проти "потрійної епідемії".

Французів закликають зробити щеплення проти COVID-19, а також грипу, оскільки наближається кінець року і різдвяно-новорічні свята, які зазвичай святкуються в сімейному колі – це сприяє передачі вірусів, а також наполегливо рекомендують носити маски в закритих приміщеннях, регулярно мити руки й провітрювати помешкання.

"Ситуація абсолютно безпрецедентна" і сповнена "невизначеностей", підсумував Дідьє Ше на брифінгу в п’ятницю.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.