Гендиректор МАГАТЕ сподівається на рішення про зону безпеки довкола ЗАЕС до кінця року

П'ятниця, 2 грудня 2022, 17:24

Генеральний директор Міжнародного агентства з атомної енергії (МАГАТЕ) Рафаель Гроссі заявив, що в переговорах про зону безпеки довкола Запорізької атомної електростанції "досягнуто серйозного прогресу", й відповідна угода може бути досягнута до кінця року.

Про це, як повідомляє "Європейська правда", Гроссі сказав в інтерв’ю La Repubblica.

"Наразі сторони досягли згоди щодо деяких основоположних принципів. Перший – це захист: це означає прийняття того, що не здійснюється обстріл "на" станцію і "зі" станції. Другий – це визнання того, що МАГАТЕ є єдиним можливим варіантом (досягти угоди)", – сказав гендиректор МАГАТЕ.

На питання, чи приймає Росія вимогу України вивести озброєння й військових із території ЗАЕС, Гроссі відповів, що російська сторона "не проти угоди й принципу захисту станції", але відмовився говорити, кого вважає винним в її обстрілах.

Обстріли ЗАЕС свідчать, що Росію не лякає можливість ядерної катастрофи в Україні – Пентагон

"Моє зобов'язання – досягти рішення якнайшвидше. Сподіваюся, до кінця року. Я знаю, що президент (Росії Владімір) Путін стежить за цим процесом, і я не виключаю ще однієї зустрічі з ним найближчим часом, так само як і з президентом України Зеленським", – додав він.

Нагадаємо, ситуація на ЗАЕС опинилася у центрі уваги з початку серпня, коли російські військові почали обстріли станції. Росія відкинула заклики про демілітаризацію атомної станції, під приводом, що має "захищати її" від провокацій, та звинувачує в обстрілах Україну.

Після нетривалої місії на ЗАЕС експерти МАГАТЕ представили звіт, у якому підтвердили, що Росія розмістила "військовий персонал, транспортні засоби та обладнання в різних місцях станції.

Гендиректор агентства Рафаель Гроссі відтоді проводить переговори з Києвом і Москвою про створення зони ядерної безпеки довкола станції.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.