Генсек НАТО заступився за Німеччину: мало хто так допомагає Україні зброєю

П'ятниця, 2 грудня 2022, 20:16

Генеральний секретар НАТО Єнс Столтенберг високо оцінив внесок Німеччини в оборону Альянсу, а також виступив на захист Берліна, який критикують за недостатню військову допомогу Україні.

Як повідомляє "Європейська правда", про це Столтенберг сказав в інтерв’ю Süddeutsche Zeitung.

"(Німеччина) – серед країн, які надають Україні найбільше військової допомоги. Іноді складається враження, що Німеччина взагалі нічого не робить. В Альянсі мало країн, які роблять більше, ніж Німеччина", – заявив генсек НАТО.

"Звісно, я очікую, що всі союзники, включно з Німеччиною, будуть робити більше. Та ми не починаємо з нуля", – додав він.

Міністр оборони Німеччини опинилась під вогнем критики через нестачу боєприпасів 

Також Столтенберг виступив на захист канцлера Німеччини Олафа Шольца, якого критикують за нібито недостатньо швидку модернізацію Бундесверу. "Для придбання винищувачів п'ятого покоління або сучасних вертольотів потрібен час", – підкреслив він.

За даними Кільського інституту світової економіки, Німеччина перебуває в першій п’ятірці країн за обсягом наданої Україні військової допомоги. Станом на початок грудня це були загалом 1,2 мільярда євро, зокрема 700 мільйонів євро "чистої" військової допомоги.

Водночас це значно менше за Польщі (1,8 мільярда євро), Британію (3,8 мільярда, з них 2,3 мільярда – фінансова допомога на військові цілі) чи Сполучені Штати (загалом майже 27 мільярдів євро, з них понад 15 мільярдів – безпосередньо зброя).

Як повідомлялося раніше, Німеччина планує передати Україні ще сім зенітних установок Gepard навесні 2023 року.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.