Прем'єр-міністр Нідерландів офіційно вибачився за рабовласницьке минуле країни

Вівторок, 20 грудня 2022, 08:34

Глава уряду Нідерландів у понеділок офіційно вибачився за те, що його країна протягом століть дозволяла, заохочувала та наживалася на рабстві.

Про це він сказав, виступаючи в Національному архіві Нідерландів, повідомляє "Європейська правда" з посиланням на Politico.

"У книзі нашої спільної історії є багато сторінок, які наповнюють нас у 21 столітті тривогою, жахом та глибоким соромом. Протягом століть голландська держава та її представники сприяли, стимулювали, зберігали та наживалися на рабстві", - додав Рютте, назвавши його "злочином проти людства".

Скульптура чорношкірої протестувальниці замінила статую работорговця в Бристолі

Сім інших міністрів та представників уряду Нідерландів вирушили до Суринаму та шести колишніх острівних колоній Карибського басейну, де в понеділок вони зробили аналогічну заяву від імені уряду.

Плани кабінету Рютте про вибачення просочилися минулого місяця і піддалися критиці з боку низки громадських організацій. Вони заявили, що вибачення готують поспішно та без консультацій, а найкращою датою було б 1 липня, коли виповнюється 150 років з дня фактичного скасування рабства в Нідерландах.

Шість організацій навіть звернулися до суду, намагаючись добитися зміни дати, але програли на тій підставі, що це питання є політичним.

Рютте визнав, що підготовка до цього дня могла б бути кращою. Але, додав, що це не повинно бути причиною "нічого не робити".

"Нам потрібно зробити кроки вперед та провести складну розмову про минуле рабства", - сказав він.

В останні місяці тиск на уряд Нідерландів з вимогою вибачитися посилився. У жовтні парламентська більшість підтримала пропозицію вибачитися після того, як робоча група відзвітувала про дослідницьку поїздку в деякі колишні колонії.

Прем'єр Нідерландів відхилив заклик офіційно вибачитися за історію работоргівлі

За останні 18 місяців мери Амстердама, Роттердама, Утрехта і Гааги, а також керівництво центрального банку Нідерландів вибачилися за роль своїх установ у рабстві та збагаченні за його рахунок.

Офіційні вибачення також включають виділення коштів на створення музею рабства та інформаційні проєкти.

Протягом 250 років, коли голландці фінансували економічне та культурне "золоте століття", Нідерланди експлуатували понад 600 000 людей з Африки та Азії - близько 5 відсотків від 12 мільйонів осіб, поневолених європейцями з 17 по 19 століття.

Нагадаємо, бельгійський король Філіп I вперше офіційно висловив жаль у зв'язку з колонізацією Бельгією Конго та пов’язані з цим зловживаннями у червні 2020 року.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.