Проросійський президент Хорватії запропонував прем’єру "їхати воювати в Україну"

Вівторок, 20 грудня 2022, 14:56

Зоран Міланович, коментуючи позицію уряду щодо навчальної місії ЄС для українських військових, запропонував прем’єр-міністру Андрею Пленковичу самому їхати воювати в Україну.

Як повідомляє "Європейська правда", його слова наводить Jutarnji List.

Президент наголосив, що для нього найважливіше - орієнтуватися на національні інтереси Хорватії. Міланович сказав, що не збирається критикувати тих, хто підтримав у парламенті пропозицію навчати українських військових, але запрошує їх "подумати, що вони зробили".

Він також назвав "начальство Пленковича з Брюсселя" "найбільш бездарним поколінням політиків у новітній історії, які не розумію наслідків того, що вони роблять".

"Хто там дивиться на нас? Ми також дивимося на тебе, на твій ідеологічний шлях, - заявив президент, відповідаючи на ремарки Пленковича. - Ти продовжуєш повчати нас про мораль, а сам не маєш моралі. То їдь в Україну і воюй". 

Президент також висловив сумнів, що хорватські військові можуть чомусь навчити українських і заявив, що це "війна Путіна за його вибором, як і війна США". 

Нагадаємо, 16 грудня хорватський парламент відхилив пропозицію про приєднання країни до місії ЄС на підтримку українських військових (EUMAM). Оскільки раніше про відмову схвалити участь у місії EUMAM заявив президент Хорватії Зоран Міланович, відомий своїми симпатіями до РФ, для затвердження парламентом участі у місії потрібна була більшість у дві третини голосів. 

Прем’єр Хорватії Андрей Пленкович, який ініціював голосування в парламенті, переконував, що участь Загреба у військовій місії ЄС "є лише послідовним, принциповим і раціональним рішенням Хорватії, що відповідає її національним інтересам".

Читайте також: Проти України та НАТО: що стоїть за скандальними заявами президента Хорватії

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.