Посли ЄС домовилися про безвіз для Косова

Вівторок, 20 грудня 2022, 16:43

Посли країн Європейського союзу узгодили текст документу щодо лібералізації візового режиму для Косова.

Про це повідомило чеське головування ЄС у Twitter, пише "Європейська правда".

"Посли ЄС схвалили компромісний текст щодо лібералізації візового режиму для Косова напередодні остаточного ухвалення Радою ЄС. Головування  Чехії в ЄС просуває Косово ще на один крок вперед на його європейському шляху", - йдеться у повідомленні.

Раніше повідомлялося, що проєкт регламенту передбачає, що власники косовських паспортів зможуть подорожувати до ЄС без віз на термін перебування до 90 днів протягом будь-якого 180-денного періоду.

Такий режим буде застосовуватися з дати початку функціонування Європейської системи інформації та авторизації подорожей (ETIAS), але не пізніше 1 січня 2024 року.

Євросоюз ще у 2016 ухвалив принципове рішення про зміну порядку пропуску через кордон громадян тих держав, які мають право безвізового в’їзду до ЄС. У 2018 Європарламент затвердив законодавство, що встановлювало параметри нової системи,  що отримала назву ETIAS.

Текст регламенту тепер має бути схвалений Радою ЄС та Європейським парламентом.

Запровадження Євросоюзом безвізового режиму для Косова означатиме, що однаковий візовий режим ЄС діятиме для всього регіону Західних Балкан. Вважається, що ЄС пішов на такий крок на тлі чергового загострення між Приштиною та Белградом.

Більше про ситуацію читайте тут: Сербія йде ва-банк: чому ультиматум Заходу може мати несподівані наслідки для союзника РФ.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.