Іспанія та Шотландія запустили спрощення зміни статі в документах

П'ятниця, 23 грудня 2022, 17:36

Шотландія та Іспанія зробили кроки до полегшення трансгендерним людям легально змінити свою стать.

Про це йдеться в публікації агентство AFP, пише "Європейська правда".

У Шотландії та Іспанії схвалили законопроєкти, які в обох випадках потребують подальших кроків, перш ніж стануть законом. 

Шотландія як частина Сполученого Королівства потребує королівської згоди, в той час як законодавство Іспанії було схвалене однією палатою парламенту, але потребує схвалення іншої.

Парламент Шотландії проголосував у четвер за полегшення процесу отримання так званого свідоцтва про визнання гендерної ідентичності. Передбачається, що вік для подання заяви буде знижено з 18 до 16 років. Крім того, від заявників вимагатимуть, щоб вони прожили в "набутій статі" три або шість місяців, якщо їм 16 і 17 років, а не два роки. Також заявникам більше не потрібно буде мати діагноз гендерної дисфорії - це дистрес, який людина відчуває через невідповідність між її статевою ідентичністю та статтю, отриманою при народженні.

Шотландія стала першою у Великій Британії, яка спростила легальну зміну статі. Однак уряд Британії висловив застереження щодо цього законопроєкту і може спробувати заблокувати королівську згоду або навіть подати судовий позов. Деякі противники закону стверджували, що він може дозволити чоловікам прикидатися транссексуалами і вторгатися в жіночий простір. 

Однак міністр соціальної справедливості Шотландії Шона Робісон заявила, що права транссексуалів не конкурують з правами жінок, і, "як це часто бувало раніше, ми можемо поліпшити ситуацію для всіх, коли ті, кого дискримінують, виступають як союзники, а не опоненти".

Якщо законопроєкт не буде заблокований, він стане законом наступного року.

Згідно з іспанським законопроєктом, будь-хто, кому виповнилося 16 років, зможе змінити стать у своїх документах, що посвідчують особу, просто заявивши про свою стать. Раніше вони повинні були отримати діагноз гендерної дисфорії від декількох лікарів, а в деяких випадках їм також були потрібні докази того, що вони жили протягом двох років в якості статі, з якою вони себе ідентифікували - або навіть записи, що показують, що вони приймали гормони.

Законодавство також дозволить 12-13-річним дітям змінювати стать з дозволу батьків або опікунів і суду, а 14-15-річним - тільки з дозволу батьків або опікунів. Закон також заборонятиме конверсійну терапію, просуватиме політику недискримінації ЛГБТ-спільноти та закликатиме до покращення становища трансжінок, які, як правило, є найбільш маргіналізованою групою в країні.

Нижня палата парламенту Іспанії схвалила законопроєкт у четвер, і очікується, що верхня палата схвалить його найближчим часом, після чого він набуде чинності закону.

Між тим днями уряд Швейцарії відкинув ідею запровадження третьої статі або відсутності статі в офіційних документах. Відповідаючи на дві пропозиції парламенту, уряд заявив, що "бінарна статева модель все ще міцно вкорінена у швейцарському суспільстві".

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.