У ЄС істотно збільшилась кількість шукачів притулку, якщо порівняти з 2021 роком

Понеділок, 26 грудня 2022, 20:49

За перші десять місяців 2022 року в Європейському Союзі було подано майже 790 тисяч заяв про надання притулку, що на 54% більше, якщо порівняти з показником аналогічного періоду торік.

Про це в інтерв’ю виданням медіагрупи Funke розповіла очільниця Агентства ЄС із питань притулку Ніна Грегорі, повідомляє "Європейська правда".

У ЄС фіксують найбільшу за шість років кількість заявок на отримання притулку

"Геополітичні події цього та минулого року мали безпосередній вплив на потребу в міжнародному захисті, що призвело до збільшення кількості переміщених осіб до країн ЄС", – пояснила вона, додавши, що ця тенденція в останні місяці посилилась.

Водночас, за словами Грегорі, кількість шукачів притулку в ЄС буде значно нижчою від рекордних показників 2015 та 2016 років, коли блок накрила міграційна криза й було зареєстровано близько 1,3 мільйона заявок в обидва роки.

Глава Агентства ЄС із питань притулку наголосила, що ці дані не стосуються біженців з України – адже вони, згідно з рішенням блоку, не зобов’язані подаватись на такий статус. За останніми даними, тимчасовий захист у Євросоюзі отримали 4,7 мільйона українців.

Нелегальна міграція в ЄС зросла до рекордного з 2016 року рівня

Головною країною, куди прагнуть прибути шукачі притулку, залишається Німеччина, де зареєстрували 22% усіх відповідних заяв за перші три квартали 2022 року, далі йдуть Франція та Угорщина.

Грегорі прогнозує, що в найближчому майбутньому кількість шукачів притулку в ЄС збільшиться: "Нестабільність та загрози людській безпеці є характерною рисою світу, в якому ми живемо. На жаль, вони не тимчасові".

Раніше повідомлялось, що німецькі муніципалітети перебувають на межі можливостей через українських біженців та шукачів притулку, адже у 2022 році притулку в цій країні попросять більше людей, ніж у 2015 році.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.