Росія обмежить постачання нафти країнам, які запровадили "стелю цін", але є нюанс

Вівторок, 27 грудня 2022, 18:20

Президент Росії Владімір Путін у вівторок підписав указ у відповідь на запровадження країнами "Групи семи" та Європейським Союзом механізму граничної ціни на російську нафту та нафтопродукти, що транспортуються морським шляхом.

Як повідомляє "Європейська правда", документ оприлюднений на офіційному порталі правової інформації РФ.

Санкції можуть скоротити експорт російської нафти з портів Балтії на 20%

Указ передбачає заборону постачання російських нафти та нафтопродуктів іноземним фізичним та юридичним особам, якщо в контрактах на постачання "прямо чи дотично" передбачене використання механізму граничної ціни.

Водночас Путін зможе "на основі спеціального рішення" дозволяти постачання нафти й нафтопродуктів навіть тим, хто приєднався до "стелі цін".

Указ набуває чинності з 1 лютого 2023 року й буде діяти до 1 липня того ж року. Передбачена в ньому заборона почне діяти за рішенням уряду Росії, та не раніше дати набуття чинності указом.

Росія, схоже, відступилася від намірів не продавати нафту за граничною ціною від G7

Нагадаємо, на початку грудня країни групи G7 та Європейського Союзу оголосили, що погодилися встановити "стелю цін" на нафту, яка експортується з РФ морем, на рівні $60 за барель. Механізм набув чинності 5 грудня.

Функціонування механізму граничної ціни буде переглядатися кожні два місяці з метою реагування на розвиток ситуації на ринку, і буде встановлюватися на рівні, щонайменше, на 5% нижче середньоринкової ціни на російську нафту і нафтопродукти, розрахованої на основі даних Міжнародного енергетичного агентства.

Як повідомлялося, постачання російської нафти морським транспортом обвалилися в перший повний тиждень дії санкцій Групи семи та ЄС, спрямованих проти доходів Москви від продажу нафти.

Читайте також: Цінова стеля для РФ: як нові обмеження ЄС вплинуть на політику Кремля.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.