Приштина заявила, що Сербія під впливом РФ хоче дестабілізувати Косово

Середа, 28 грудня 2022, 07:12

Міністр внутрішніх справ Косова Шелал Швекла у вівторок заявив, що Сербія під впливом Росії прагне дестабілізувати Косово, підтримуючи сербську меншину на півночі, яка блокує дороги і протестує протягом майже трьох тижнів.

Про це, як пише "Європейська правда", повідомляє Reuters.

Серби в етнічно розділеному місті Митровиця на півночі Косова звели нові барикади у вівторок, через кілька годин після того, як Сербія заявила, що привела свою армію в найвищу бойову готовність після тижнів ескалації напруженості між Белградом і Пріштиною.

"Саме Сербія під впливом Росії підняла стан військової готовності і віддає накази про зведення нових барикад, щоб виправдати і захистити злочинні угруповання, які тероризують... громадян сербської національності, які проживають в Косово", - йдеться в заяві Швекли.

Сербія заперечує, що намагається дестабілізувати свого сусіда, і заявляє, що просто хоче захистити свою меншину. Президент Сербії Александар Вучич заявив у вівторок, що Сербія "продовжить боротися за мир і шукати компромісні рішення".

Белград заявив у понеділок пізно ввечері, що у зв'язку з останніми подіями в регіоні і його переконанням, що Косово готується напасти на сербів і силою прибрати барикади, він наказав привести свою армію і поліцію в найвищу ступінь бойової готовності.

З 10 грудня серби на півночі Косова встановили численні блокпости в Митровиці і навколо неї і вступили в перестрілку з поліцією після арешту колишнього сербського поліцейського за нібито напад на діючих поліцейських.

Косово, де більшість становлять албанці, проголосило незалежність від Сербії у 2008 році за підтримки Заходу після війни 1998-1999 років, в яку НАТО втрутилося для захисту етнічних албанських громадян.

Напруженість залишається високою, оскільки дороги на півночі Косова все ще заблоковані

Росія, історичний союзник Сербії, блокує членство Косова в Організації Об'єднаних Націй.

Близько 50 000 сербів живуть у північній частині Косова і відмовляються визнавати уряд Приштини або державу. Своєю столицею вони вважають Белград.

Уряд Косова заявив, що поліція має можливість і готовність діяти, але чекає на відповідь миротворчих сил НАТО в Косові KFOR на своє прохання прибрати барикади.

Вучич сказав, що тривають переговори з іноземними дипломатами про те, як вирішити ситуацію.

У вівторок вранці в Митровиці вантажівки перекрили дорогу, що з'єднує частину міста, де більшість становлять серби, з частиною, де більшість становлять албанці.

Серби вимагають звільнення заарештованого офіцера і висувають інші вимоги, перш ніж прибрати барикади.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.