У Косово звільнили з-під варти серба-поліцейського, затримання якого спричинило протести

Середа, 28 грудня 2022, 15:49

Головний суд Приштини ухвалив рішення перевести під домашній арешт поліцейського-серба Деяна Пантіча, якого косовська поліція тримала у своєму відділку під вартою з 10 грудня через звинувачення в підготовці теракту.

Як передає "Європейська правда", про це першим повідомило сербське видання Blic, а пізніше підтвердив адвокат адвокат Пантіча Любомир Пантович у коментарі виданню Kosovo-Online.

За даними джерел Blic, рішення випустити поліцейського з-під варти було ухвалене після того, як президент Сербії Александар Вучич провів переговори з представниками США та країн ЄС, "які тривали протягом ночі".

Спершу Пантіча перевезуть до лікарні, де перевірять його здоров’я (у чоловіка, як стверджується, проблеми із серцем), після чого відпустять додому. Домашній арешт триватиме до 9 січня, уточнив його адвокат.

Нагадаємо, Деян Пантіч був серед поліцейських-сербів, які на заклик просербської косовської партії "Сербський список" оголосили бойкот і звільнились із поліції. Чоловіка затримали 10 грудня на адміністративному пункті Яриньє.

Косово просить НАТО допомогти вивезти затриманого серба, бо дороги заблоковані барикадами

Затримання Пантіча призвело до загострення напруги на півночі Косова, де переважно мешкають серби – ті на знак протесту проти введення косовських сил до північних муніципалітетів звели барикади й вимагали відпустити поліцейського з-під варти, називаючи звинувачення проти нього неправдивими.

Нагадаємо, останнє загострення в Косові почалось після того, як просербська партія оголосила бойкот органам влади в чотирьох північних муніципалітетах. Після цього в муніципалітети зайшли косовські поліцейські, й там були призначені повторні вибори на грудень 2022 року.

Зрештою, після тиску США та Європейського Союзу, а також загострення на півночі Косова Приштина погодилась відтермінувати дострокові вибори до весни. На цьому тлі косовські серби почали зводити барикади на півночі частково визнаної країни.

В останні дні серби на півночі Косова зводять барикади, зокрема й у центрі Митровиці.

Більше про останні події в Косові читайте тут: Сербія йде ва-банк: чому ультиматум Заходу може мати несподівані наслідки для союзника РФ.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.