У Латвії перевірять депутата, який під час обговорення цивільних партнерств говорив про "п**ерастів" і "ж*дів"

Середа, 28 грудня 2022, 16:27

Комісія Сейму Латвії з питань мандатів, етики та заяв у середу вирішила порушити справу у зв'язку з висловлюваннями депутата Александра Кірштейнса під час дебатів щодо продовження розгляду законопроєкту про цивільне партнерство.

Про це повідомляє "Європейська правда" з посиланням на Delfi.

Під час дебатів Кірштейнс говорив про зміну використання мови, включно зі словами "nēģeri" ("негри"), "pederasti" ("п**ерасти") і "žīdi" ("ж*ди"). На думку партії "Прогресивні", яка клопотала про розслідування, виступ депутата був образливим і містив образливі слова, несумісні з повагою до Сейму.

У заяві "Прогресивних" вказується, що слово "nēģeri", хай і вважається нейтральним, разом зі словами з негативним емоційно-стилістичним забарвленням – "pederasti" та "žīdi" – також набуло негативного змісту.

Зокрема, "pederasts" у сучасному спілкуванні явно є словом, що виражає огиду і презирство та може означати "педофіл", що в контексті дискусії про цивільні партнерства фактично прирівнює людей із гомосексуальною орієнтацією до педофілів. А слово "žīds" впродовж уже 50 років має негативне "забарвлення" і сьогодні має принизливий і образливий для єврейської громади відтінок.

На думку "Прогресивних", Кірштейнс порушив Кодекс етики депутатів Сейму Латвії, згідно з яким депутат уникає слів, жестів та інших дій у публічних виступах, що можуть бути образливими, а також не використовує виразів, що можуть бути образливими або несумісними з повагою до Сейму.

Матеріали справи будуть розглянуті по суті на засіданні комісії 11 січня. Для участі в ньому будуть запрошені заявники – представники фракції "Прогресивні", а також сам Кірштейнс.

Дискусія про запровадження цивільних партнерств для одностатевих пар у Латвії триває не перший місяць. Раніше в грудні латвійські депутати вкотре відхилили розгляд цього питання. Крім того, урядова коаліція Латвії домовилась, що з питань цивільних партнерств партії можуть мати різну позицію.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.