Зеленський: всі елементи міжнародного правосуддя будуть використані для переслідування російських вбивць

Середа, 28 грудня 2022, 17:18

Президент Володимир Зеленський запевнив, щоб будуть використані всі елементи міжнародного і національного правосуддя, щоб притягнути до відповідальності російських воєнних злочинців.

Про це він заявив у щорічному посланні до Верховної ради, текст якого є в розпорядженні "Європейської правди".

"Створення Трибуналу щодо злочину агресії – це невід’ємна частина політики нашої держави. Я впевнений, що Трибунал запрацює. Запрацює і Міжнародний компенсаційний механізм, який ми будуємо. При цьому маємо по максимуму співпрацювати з Міжнародним кримінальним судом, щоб притягнути до справедливої відповідальності російських вбивць і катів, усіх, хто спланував, розпочав і здійснює агресію", - сказав Зеленський.

Він наголосив, що жоден злочин окупантів в Україні не повинен залишитись без законного вироку, і скільки б ресурсів і часу це не потребувало, відповідальність для окупантів має бути невідворотньою.

"За все, що було зроблене проти України і українців від 2014-го року і від 24-го лютого. Чи може це забезпечити лише держава? Ні. І я хочу подякувати нашим партнерам і, зокрема, Нідерландам за принципове лідерство у цій роботі; усім нашим слідчим, експертам, прокурорам і суддям, які вже працюють над цим, і усім журналістам та громадським активістам, хто долучився до справедливості", - сказав глава держави.

Нагадаємо, Сенат Сполучених Штатів ухвалив закон "Про правосуддя для жертв воєнних злочинів", який дозволяє переслідувати воєнних злочинців у США незалежно від місця, де були скоєні воєнні злочини, та їхніх жертв.

Як повідомлялося, Сполучені Штати наразі вивчають ініціативу української сторони стосовно створення спеціального трибуналу щодо злочину агресії Росії під егідою Організації Об’єднаних Націй.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.