У Хорватії величезні черги біля банкоматів через перехід на євро з 1 січня

фото
П'ятниця, 30 грудня 2022, 20:36

Банки та обмінні пункти в Загребі та інших містах Хорватії у п'ятницю були переповнені, перед багатьма вишикувалися довжелезні черги.

Про це пише Jutarnji List, повідомляє "Європейська правда".

1 січня Хорватія офіційно приєднається до єврозони і в перший день Нового року буде ускладнено використання карток, тому банки порадили громадянам мати готівку.

 

У Загребі місцеві жителі скаржилися, що половина банкоматів у місті не працює, всі хвилюються, чи вистачить їм готівки на перші дні введення нової валюти.

"Ми вдома на свята, а в магазин треба йти, щоб щось купити. Нам потрібні гроші, щоб купити хліб. Оскільки може статися що завгодно, і ми не знаємо, яка ситуація буде з картками, я зняла всю готівку з рахунку. Коли ситуація заспокоїться, я зможу внести решту кун на банківський рахунок", - розповіла одна із клієнток банку.

 

Наприкінці листопада парламент Хорватії затвердив перший в історії бюджет у євро на тлі приєднання країни до єврозони з 2023 року.

Бюджет Хорватії на 2023 рік передбачає дефіцит у 2,3% валового внутрішнього продукту на основі прогнозу економічного зростання в 0,7%. Загальний обсяг доходів бюджету прогнозується на рівні 24,9 мільярда євро, що на 9% більше, ніж у 2022 році, видатків – 26,7 мільярда євро.

Нагадаємо, в середині червня група міністрів фінансів єврозони рекомендувала прийняти Хорватію як 20-го члена єврозони. Після цього на червневому саміті "зелене світло" для запровадження євро у Хорватії дали лідери ЄС.

Остаточне рішення ухвалила Рада міністрів економіки та фінансів країн ЄС, яка 12 липня затвердила рішення про приєднання Хорватії до єврозони з 1 січня 2023 року. Обмінний курс становитиме один євро до 7,53450 хорватської куни.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.