ЄС у 2023 році виділить Молдові 250 млн євро допомоги

Субота, 31 грудня 2022, 11:31

Європейський Союз наступного року передбачив фінансову підтримку Молдові, яка з червня має статус кандидата на членство в блоці, 250 мільйонів євро підтримки.

Про це, як передає "Європейська правда", повідомило представництво ЄС у Молдові.

"Завершуємо складний рік, підтверджуючи прихильність ЄС до підтримки європейських прагнень Молдови. Найближчим часом ЄС запропонує Молдові фінансову підтримку на суму 250 мільйонів євро", а – йдеться в повідомленні представництва у соцмережах.

Крім того, ЄС спільно з Європейським інвестиційним банком планують вкласти 150-170 мільйонів євро в енергетичну, транспортну та медичну інфраструктуру Молдови.

Напередодні міністерство фінансів Молдови повідомило, що держбюджет країни отримав із зовнішніх джерел приблизно 671 мільйон євро, що на 422,9 мільйона більше, ніж планувалося на початку бюджетного року. У 2023 році, за прогнозами Мінфіну Молдови, зовнішня допомога становитиме 820 мільйонів євро, з яких чверть виділятиметься у вигляді грантів.

Нагадаємо, навесні цього року з ініціативи Румунії, Німеччини та Франції було створено групу підтримки Молдови.

5 квітня в Берліні відбулася перша конференція платформи, 15 липня в Бухаресті - друга конференція, а 21 листопада в Парижі - третя. На ній президент Франції Еммануель Макрон оголосив про надання Молдові нового пакета допомоги на суму понад 100 мільйонів євро на закупівлю газу та електроенергії, а також на управління кризою біженців.

Раніше стало відомо, що Швеція виділяє $10 млн для фонду зниження енергетичної вразливості Молдови, щоб допомогти уряду Молдови надати компенсації за газ, опалення та електрику щонайменше 100 тисячам сімей із вразливих верств населення.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.