Німеччина обіцяє збільшити оборонні витрати до рівня НАТО до 2025 року

Понеділок, 5 грудня 2022, 17:16

Німеччина прагне досягти цілі Північноатлантичного альянсу щодо витрачання не менш як 2% ВВП на оборону до 2025 року, заявив у понеділок речник федерального канцлера країни Штефен Гебештрайт.

Про це повідомляє "Європейська правда" з посиланням на AFP.

"(Німеччина) сповнена рішучості наблизитися до цільового показника у два відсотки, наскільки це можливо, з тими варіантами, які у нас є, і досягти цільового показника у два відсотки в цей законодавчий період", – сказав Гебештрайт на пресконференції.

Він застеріг, що мети оборонних витрат не можна досягти "за одну ніч", оскільки існують "європейські правила, яких необхідно дотримуватися", а також проблеми із закупівлями, які необхідно подолати.

Міністр оборони Німеччини опинилась під вогнем критики через нестачу боєприпасів 

"Ми перебуваємо на ринку, де існує великий попит, який значно перевищує пропозицію", – пояснив речник німецького канцлера й додав, що це призводить до затримок у постачанні озброєнь.

Через кілька днів після повномасштабного російського вторгнення в Україну Олаф Шольц оголосив про створення фонду в розмірі 100 мільярдів євро для посилення військової оборони Німеччини і компенсації десятиліть хронічного недофінансування. Але програма наразі так і не запрацювала повністю.

Опозиція й коаліція одноголосно висловлюють нерозуміння того, що за дев'ять місяців, які минули з початку повномасштабної російської агресії в Україні, мало що було зроблено. Аналогічні побоювання ще в жовтні висловлювали представники оборонної промисловості.

Раніше уповноважена Бундестагу у справах збройних сил Єва Хьогль закликала до розробки нового плану закупівель боєприпасів на мільярди євро, щоб вирішити проблему їхньої критичної нестачі.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.