Єврокомісія: Болгарія повністю відповідає вимогам для приєднання до "шенгену"

Понеділок, 5 грудня 2022, 17:43

Європейська комісія вважає, що Болгарія, Румунія та Хорватія повністю відповідають усім вимогам, необхідним для приєднання до Шенгенської зони – попри те, що Нідерланди раніше виступили проти включення до цього переліку Софії.

Про це повідомляє "Європейська правда" з посиланням на БГНЕС.

Як відомо, Нідерланди рішуче виступають проти вступу Болгарії, а нідерландський прем’єр-міністр Марк Рютте заявив, що Болгарія допускає корупцію на своїх кордонах – нібито кордон із Туреччиною можна перетнути за 50 євро.

Єврокомісарка з внутрішніх справ Ілве Йоганссон зазначила, що додаткові перевірки, про які просили деякі країни ЄС, показали: Болгарія та Румунія ще більше посилили охорону зовнішніх кордонів.

За її словами, Єврокомісія не має інформації про те, що кордон між Болгарією та Туреччиною можна перетнути за 50 євро.

Болгарію розлютила заява прем'єра Нідерландів щодо блокування вступу до Шенгену

А віцепрезидент Єврокомісії Маргарітіс Схінас заявив, що твердження, нібито Шенгенська зона означає менший контроль, є міфом. За його словами, розширення "шенгену", навпаки, призведе до посилення контролю на зовнішніх кордонах ЄС.

Йоганссон додала, що очікує на голосуванні за приєднання Болгарії, Румунії та Хорватії до "шенгену" 8 грудня позитивного результату для всіх трьох країн.

Нагадаємо, минулого тижня уряд Нідерландів ухвалив рішення дати згоду на приєднання Румунії та Хорватії до Шенгенської зони, але заблокувати вступ Болгарії.

Європейський парламент у жовтні закликав держави-члени невідкладно дозволити Румунії та Болгарії приєднатися до Шенгенської зони. Пізніше таке рішення ухвалили і щодо Хорватії.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.