ЄС підготував новий план для примирення Сербії з Косовом

Вівторок, 6 грудня 2022, 17:33

Європейський Союз підготував нову пропозицію щодо нормалізації відносин між Косовом і Сербією із чітким графіком дій після того, як попередні зусилля завершилися лише тимчасовими домовленостями.

Про це, як повідомляє "Європейська правда" з посиланням на Reuters, у вівторок розповів високопоставлений європейський дипломат, виступаючи на полях саміту ЄС-Західні Балкани.

За його словами, проєкт пропозиції був надісланий Белграду й Приштині в понеділок. У Брюсселі очікують, що сторони досягнуть остаточної угоди менш ніж за рік. "Є багато речей, які роблять це великим кроком вперед стосовно поточної ситуації… Це не повне визнання... але це повна нормалізація відносин", – сказав посадовець ЄС.

Він додав, що нова пропозиція була підготовлена після переговорів із представниками Сербії й Косова та містить "чіткий графік дій – коли і як усе має відбутися", а також закликав Приштину й Белград "продовжувати конструктивну взаємодію і зосередитися на досягненні незворотного прогресу в нормалізації".

Подробиці плану публічно не розголошується, але заступник прем’єр-міністра Косова Беснік Біслімі, який є головним переговорником із Сербією, у вівторок підтвердив отримання плану, передає Kosovo Online.

Нагадаємо, що за попередньою версією плану нормалізації відносин між Сербією та Косовом стоять Франція та Німеччина. За даними ЗМІ, його ключові позиції полягають у тому, що Косово дає згоду на створення на півночі Асоціації сербських муніципалітетів, натомість Сербія відмовляється від блокування вступу Косова до ООН.

Але Сербія раніше дала зрозуміти, що й на таких умовах не збирається відмовлятися від блокування вступу Косова до ООН.

Нещодавно напруженість у відносинах між Сербією та Косовом загострилася після того, як влада Косова почала виконувати рішення про заміну автомобільних номерних знаків сербського зразка в регіонах, де етнічні серби становлять більшість, на номерні знаки, видані владою Косова.

Наприкінці листопада конфлікту вдалося уникнути за посередництва ЄС, проте цей успіх виглядає дуже сумнівним. Читайте більше у статті: Ілюзія компромісу: як владнали конфлікт між Сербією та Косовом та коли буде наступний.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.