Уряд Угорщини скасував обмеження ціни на пальне, звинувативши санкції

Середа, 7 грудня 2022, 11:36

Уряд Угорщини скасував запроваджений понад рік тому граничний рівень цін на пальне після того, як недавня хвиля паніки серед автомобілістів призвела до дефіциту палива та довгих черг на заправних станціях по всій країні.

Про це повідомило агентство АР, пише "Європейська правда".

Згідно з рішенням, ціни на бензин та дизельне паливо на заправках встановлюватимуться відповідно до ринкових.

Цей крок покладе край більш ніж річному контролю над цінами, встановленому урядом, який ускладнював здатність державної енергетичної компанії реагувати на попит.

Уряд Угорщини поклав провину за скасування обмеження цін, яке з листопада 2021 року обмежувало ціни на пальне 480 форинтами ($1,22) за літр, на санкції Європейського Союзу, введені проти Росії через війну в Україні.

Однак різке зростання споживання палива – приблизно на 25% в Угорщині з минулого року – а також виробничі труднощі на угорському нафтопереробному заводі призвели до того, що державна енергетична компанія MOL зазнає труднощів із забезпеченням автозаправних станцій достатньою кількістю палива за заниженими цінами.

При цьому обмежена ціна на пальне не діяла для авто з іноземною реєстрацією.

Раніше Європейська комісія закликала Угорщину зупинити дискримінаційне ціноутворення на паливо для автомобілів з іноземними номерними знаками - в іншому разі погрожувала судом.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.