Посольство РФ заперечує зв’язки з затриманими за підготовку путчу у Німеччині

Середа, 7 грудня 2022, 13:57

Після загальнонаціонального рейду на групу правоекстремістських "рейхсбюргерів" посольство Росії в Берліні відкинуло будь-які зв'язки з такими угрупованнями в Німеччині.

Про це, як пише "Європейська правда", повідомляє Spiegel.

"Російські дипломатичні та консульські установи в Німеччині не підтримують жодних контактів з представниками терористичних угруповань або інших незаконних утворень", - заявили в російському посольстві.

За словами федерального прокурора, під час загальнонаціонального рейду були затримані 25 підозрюваних членів і прихильників терористичної організації "рейхсбюргерів", серед них – громадянка Росії.

За даними прокуратури, член другорядного німецького дворянського роду Генріх XIII П. Р., якого група планувала зробити новим лідером Німеччини, контактував з російськими офіційними особами у прагненні встановити новий порядок в Німеччині після повалення берлінського уряду. Росіянка Віталія Б. нібито допомагала йому в цьому.

Як повідомлялося, у Німеччині спеціальні поліцейські сили у середу проводять спецоперацію одночасно в одинадцяти федеральних землях проти правоекстремістської організації, що планувала викрадати політиків та штурмувати Бундестаг.

Передбачувана права терористична група набиралася переважно з представників організації так званих "рейхсбюргерів". "Рейхсбюргери" відкидають існуючий у Німеччині державний устрій і хочуть замінити його на недемократичну систему. Ймовірно, що у радикалізації екстремістів відіграла свою роль конспірологічна ідеологія QAnon, яку поділяла частина нападників на Капітолій США у Вашингтоні в січні 2021 року.

Згідно з висновками слідства, підозрювані  з листопада 2021 року планували збройний напад на Бундестаг та захоплення політиків. Вважається, що нападники розраховували на початок заворушень у результаті їхніх дій та на "переворот" в Німеччині. 

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.