“Демократія має захищатися”: німецькі політики коментують арешт підозрюваних в підготовці путчу

Середа, 7 грудня 2022, 15:23

Низка представників німецького політикуму відреагували на новини про затримання групи "рейхсбюргерів", яких підозрюють у підготовці повалення легітимної влади ФРН.

Як повідомляє "Європейська правда", коментарі зібрав у своєму матеріалі Spiegel.

Міністерка внутрішніх справ Ненсі Фазер подякувала спецслужбам за їхню роботу для захисту демократії у Німеччині, зазначивши, що чіткіша картина планів підозрюваних стане зрозуміла з ходом розслідування. 

Міністр юстиції Марко Бушман назвав рейди антитерористичною операцією та прокоментував їх фразою "Демократія захищається". 

Лідерка фракції SPD у Бундестазі Кат’я Маст зазначила, що, вочевидь, в країні є сили, як щоденно працюють над тим, аби підірвати демократичний лад, і демократія має захищатися від таких спроб. 

Лідер фракції "Вільних демократів" Константин Кулє у зв’язку з обшуками закликав до ще жорсткіших заходів щодо осіб з радикальними настроями серед посадовців - оскільки серед підозрюваних є кілька колишніх військовий та один чинний службовець сил спецоперацій KSK. "Будь-хто, хто не сприймає чи прагне зміни державного ладу у Німеччині, не може бути держслужбовцем. І в цій сфері потрібно терміново посилити законодавство", - зауважив він. 

Представник "Зелених" Константин фон Ноц провів паралелі між задумами затриманих у Німеччині і тим, що сталося під Капітолієм у США 6 січня, коли фіналізували результати президентських виборів. "Це нагадування, що за антидемократичними заявами можуть бути найгірші дії, спрямовані проти демократії… Потрібно зберігати пильність", - заявив він. 

Представник "Лівих" Бернд Ріксінгер закликав зовсім розпустити cпецпідрозділ Бундесверу KSK, військові з якого нерідко потрапляли під підозри в нібито екстремістських поглядах. 

Як повідомлялося, у Німеччині спеціальні поліцейські сили у середу проводять спецоперацію одночасно в одинадцяти федеральних землях проти правоекстремістської організації, що планувала викрадати політиків та штурмувати Бундестаг. Серед 25 затриманих - представник німецького дворянського роду та громадянка Росії.

Передбачувана права терористична група набиралася переважно з представників організації так званих "рейхсбюргерів". "Рейхсбюргери" відкидають існуючий у Німеччині державний устрій і хочуть замінити його на недемократичну систему. Ймовірно, що у радикалізації екстремістів відіграла свою роль конспірологічна ідеологія QAnon, яку поділяла частина нападників на Капітолій США у Вашингтоні в січні 2021 року.

Згідно з висновками слідства, підозрювані  з листопада 2021 року планували збройний напад на Бундестаг та захоплення політиків. Вважається, що нападники розраховували на початок заворушень у результаті їхніх дій та на "переворот" в Німеччині.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.