ЄС звернувся до СОТ через торгові обмеження Китаю проти Литви

Середа, 7 грудня 2022, 15:48

Європейський Союз звернувся до Світової організації торгівлі з проханням ухвалити рішення щодо торговельних суперечок із Китаєм, який він звинувачує в дискримінації Литви.

Про це йдеться в заяві Єврокомісії, пише "Європейська правда".

Один зі спорів стосується законності торговельних обмежень, які Китай запровадив з грудня 2021 року проти литовського експорту та експорту ЄС з литовським вмістом.

Інший стосується законності обмеження Китаєм доступу власників високотехнологічних патентів ЄС до судів ЄС для ефективного захисту та забезпечення дотримання своїх прав

"В обох випадках китайські заходи завдають величезної шкоди європейському бізнесу. Крім того, дискримінаційні заходи Китаю щодо Литви впливають на торгівлю всередині ЄС і ланцюжки поставок усередині ЄС, а також впливають на функціонування внутрішнього ринку ЄС, зокрема й шляхом примусового коригування ринку. Скасування цих заходів відповідає як економічним, так і стратегічним інтересам ЄС", - ідеться в заяві.

За даними Єврокомісії, заходи Китаю скоротили торгівлю з Литви на 80% порівняно з попереднім роком.

"Китай офіційно ввів повну заборону на імпорт алкоголю, яловичини, молочних продуктів, колод і торфу, що поставляються з Литви, використовуючи для цього фітосанітарні аргументи. Коли від Китаю зажадали додаткових пояснень, він не зміг довести, що ці заборони були обґрунтованими", - зазначили в заяві.

Нагадаємо, восени 2021 року у зв'язку з поглибленням відносин між Литвою і Тайванем у Вільнюсі було відкрито тайванське представництво. У відповідь Китай знизив рівень дипломатичних відносин із Литвою та запровадив торговельні обмеження.

У листопаді 2022-го на Тайвані відкрилося торгове представництво Литви.

Читайте також - Литва проти Китаю: як маленька країна Балтії кидає виклик азійській наддержаві

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.