Спецслужби Грузії заявили про затримання впливового члена "Ісламської держави"

Четвер, 8 грудня 2022, 16:24

Контртерористичний центр Служби держбезпеки Грузії повідомив про затримання в аеропорту Тбілісі грузинського чеченця, якого називають впливовим членом терористичного угрупування "Ісламська держава".

Про це повідомляє "Новости-Грузия", пише "Європейська правда".

Затриманий - Цискара Тохосашвілі, родом з села у Панкіській ущелині, де проживають етнічні чеченці-кистинці. За даними слідства, він виїхав з Грузії та приєднався до "Ісламської держави" у 2015 році, став відомим як "емір Іса", швидко здобув вплив і керував одним з підрозділів угруповання. Тепер Тохосашвілі загрожує від 10 до 17 років позбавлення волі. 

Його рідний брат Цезар, який теж приєднався до ІДІЛ і став відомим лідером під іменем Аль Бара Шишані, вже у в’язниці. Його спіймали у 2019 році в Києві за підтримки ЦРУ й грузинських спецслужб та екстрадували до Грузії. 

Нагадаємо, наприкінці листопада терористична організація ІДІЛ заявила про загибель свого лідера - вдруге за рік.

ІДІЛ виникла під час громадянської війни в Іраку й захопила значні території Іраку та Сирії у 2014 році, коли її тодішній лідер Абу Бакр аль-Багдаді проголосив утворення ісламського халіфату, а себе – халіфом усіх мусульман.

Правління ІДІЛ, під час якого терористи вбили й стратили тисячі людей, завершилося їхнім розгромом у Мосулі іракськими й міжнародними силами в 2017 році. Відтоді організація почала підпільну діяльність, продовжуючи вчиняти теракти в Іраку, Сирії та інших країнах.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.