Румунія вирішила понизити рівень дипвідносин з Австрією

П'ятниця, 9 грудня 2022, 13:01

Румунія викликала для консультацій свого посла в Австрії, тимчасово понизивши рівень дипвідносин з цією країною через її позицію щодо розширення Шенгенської зони.

Про це, як пише "Європейська правда", йдеться у повідомленні МЗС Румунії.

"Міністерство закордонних справ інформує, що у зв'язку з позицією Австрії щодо негативного голосування 8 грудня 2022 року в Раді юстиції та внутрішніх справ щодо рішення про приєднання Румунії до Шенгенської зони, яке знаходиться в розпорядженні міністра закордонних справ Богдана Ауреску, надзвичайний і повноважний посол Румунії в Австрійській Республіці Еміль Хурезяну був викликаний до країни для консультацій. Управління посольством Румунії у Відні буде здійснюватися на рівні тимчасового повіреного у справах", - йдеться у повідомленні.

Як зазначили в МЗС Румунії, відповідно до дипломатичних звичаїв, рішення румунської сторони є політичним жестом, який підкреслює позицію рішучої незгоди Румунії з поведінкою Австрії та свідчить про рішення знизити нинішній рівень відносин з цією державою.

Як повідомлялося, глави МВС країн ЄС не змогли затвердити приєднання Болгарії та Румунії до Шенгенської зони, але погодилися на приєднання Хорватії.

Проти вступу Румунії і Болгарії до Шенгенської зони проголосували Австрія і Нідерланди. 

Нідерланди уточнили, що не виступають проти Румунії, а лише проти Болгарії, але оскільки ухвалювалися два окремі рішення, одне щодо Хорватії, друге – щодо Болгарії і Румунії, то їхній голос також був проти.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.