Прем'єр-міністр Швеції закликає до економії для запобігання дефіциту електроенергії

П'ятниця, 9 грудня 2022, 17:44

Прем'єр-міністр Швеції Ульф Крістерссон у п'ятницю закликав людей використовувати менше електроенергії, оскільки холодна погода підвищує попит, хоча оператор мережі Svenska Kraftnat заявив, що неминучого дефіциту немає, незважаючи на тимчасові відключення атомних електростанцій.

Про це, як пише "Європейська правда", повідомляє Reuters.

"З настанням холодів ризики стають просто набагато, набагато більшими, і ситуація ще більше погіршується сьогодні, буквально кажучи, коли зупинився найбільший у Швеції атомний енергетичний реактор "Оскарсхамн-3", - заявив Крістерссон.

"Багато шведів економили електроенергію з суто економічних міркувань. Тепер ми хочемо попросити шведський народ також економити електроенергію, щоб зменшити ризик відключення електроенергії", - сказав він.

Реактор "Оскарсхамн 3" був відключений на технічне обслуговування до 18 грудня, а реактор "Рінгхальс 3" буде працювати на половину потужності у вихідні дні.

Також минулого тижня комунальне підприємство скандинавської країни Vattenfall відклало перезапуск зупиненого на ремонт четвертого енергоблоку АЕС "Рінгхальс" до 23 лютого.

У заяві Svenska Kraftnat йдеться, що інші джерела енергії та імпорт можуть замінити втрачене виробництво.

"Зазвичай ми багато експортуємо, але тепер ми бачимо переваги можливості імпорту через інтерконектори, що зв'язують нас з іншими країнами", - сказав Понтус де Маре, керівник системних операцій Svenska Kraftnat.

За його словами, оцінка полягає в тому, що ризик дефіциту електроенергії в найближчому майбутньому не є високим.

Швеція в серпні підвищила свою оцінку ризику дефіциту в зимовий період до "реального" з "низького".

Міністр енергетики Ебба Буш заявила, що ймовірність дефіциту істотно знизиться, якщо споживачі зможуть використовувати на 2% менше, або змістити 2% споживання на час поза ранковими та вечірніми піковими годинами.

"Кожна кіловат-година має значення", - сказала вона.

Ще однією проблемою в постачанні електроенергії в Північному та Балтійському регіоні є те, що сусідня Фінляндія в п'ятницю знову відклала запуск нового ядерного реактора.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.