Шольц наполягає: Німеччина не постачатиме Україні танки наодинці

Вівторок, 10 січня 2023, 09:33

Канцлер Німеччини Олаф Шольц знову заявив у понеділок, що він дотримується переконання у необхідності координувати поставки зброї в Україну з союзниками, а не діяти самостійно.

Про це він сказав на заході своєї партії у понеділок, присвяченому початку місцевої передвиборчої кампанії у Берліні, пише "Європейська правда" з посиланням на агентство Reuters.

Минулого тижня Німеччина оголосила, що надасть Україні бойові машини піхоти Marder для допомоги у відсічі російським військам. Ця заява була зроблена в той же день, коли США пообіцяли надати БМП Bradley, і через день після аналогічної заяви Франції.

Франція непублічно тисне на Німеччину щодо надання Україні танків Leopard – ЗМІ

Шольц, який часто наголошував на важливості не допустити ескалації війни в Україні і не дати Росії підстав вважати Німеччину стороною війни, сказав, що західні союзники витратили "багато часу на підготовку, обговорення і організацію цього".

Київ звернувся до Берліна з проханням про надання більш важкої техніки, такої як танки Leopard, що стало б значним кроком вперед у підтримці України з боку Заходу.

"Німеччина не діятиме наодинці. Німеччина завжди залишатиметься єдиною зі своїми друзями та союзниками... Все інше було б безвідповідальним у такій небезпечній ситуації", - сказав він.

Німеччина наразі не планує відправляти танки Leopard в Україну - речник уряду

Критики кажуть, що Шольц і його правляча СДПН занадто повільні у своїх рішеннях та чекають, що союзники діятимуть першими, замість того, щоб взяти на себе відповідальність.

Молодші партнери СДПН по коаліції, "Зелені" та Вільна демократична партія, активніші у своїх закликах до посилення військової підтримки України.

Віцеканцлер від партії "Зелених" Роберт Габек заявив, що Німеччина не виключає постачання танків Leopard для підтримки українських збройних сил в майбутньому.

Нагадаємо, за даними британського каналу Sky News, Велика Британія розглядає можливість постачання Україні основного бойового танка британської армії Challenger 2.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.