У Греції розпочався суд над 24 волонтерами, які врятували мігрантів у Середземному морі

Вівторок, 10 січня 2023, 16:42

Група з 24 волонтерів постала перед судом на грецькому острові Лесбос більш ніж через чотири роки після того, як вони були заарештовані за виконання місії з порятунку мігрантів біля берегів Греції.

Про це пише BBC, повідомляє "Європейська правда".

У доповіді Європейського парламенту їхня справа була названа "найбільшим в Європі випадком криміналізації солідарності".

Волонтери були спочатку затримані в 2018 році на кілька місяців за підозрою в торгівлі людьми, але звинувачення, висунуті групі у вівторок, включали шпигунство, незаконний доступ до державних комунікацій, відмивання грошей і сприяння злочинній діяльності.

Поліція заявила в 2018 році, що волонтери збирали інформацію про потоки біженців з турецького узбережжя на грецькі острови Лесбос і Самос і надавали пряму допомогу організованим групам торгівлі людьми.

Серед обвинувачених, яких звинувачують у низці проступків, є біженка і плавчиня Сара Мардіні. Про те, як вона разом із сестрою втекла з Сирії, нещодавно був знятий фільм.

Мардіні не була присутня на судовому засіданні, оскільки їй заборонено повертатися до Греції, але її колега по справі, досвідчений дайвер Шон Біндер заявив журналістам, що головне - забезпечити дотримання принципу верховенства права: "Ми повинні гарантувати, що пошук і порятунок дозволені, ми повинні гарантувати, що люди мають право шукати притулку".

Двоє добровольців приєдналися до групи під назвою "Міжнародний центр реагування на надзвичайні ситуації", яка відтоді була розпущена. У доповіді Європарламенту за 2021 рік зазначається, що перший порятунок Сари Мардіні відбувся у 2015 році, коли вона та її сестра Юсра допомогли врятувати інших людей на борту човна, на якому вони подорожували.

Юсра Мардіні взяла участь в Олімпійських іграх в Ріо-де-Жанейро у складі команди біженців, а їхня історія була показана в драмі Netflix "Плавці" у 2022 році.

Сара Мардіні розповіла після звільнення у 2018 році, що її арешт став для неї шоком, оскільки її група хотіла допомогти біженцям медичною допомогою, водою та ковдрою, коли вони прибули до Греції.

Серед інших членів групи - волонтер-рятувальник Насос Каракіцос і громадянин Нідерландів Пітер Віттенберг, який повідомив Amnesty International, що йому загрожує 20-25 років ув'язнення, якщо його засудять за те, що він просто стояв на пляжі як глядач.

Їхній судовий процес відбувається одразу після справи сомалійського мігранта Мохамеда Абді, засудженого на 142 роки за контрабанду людей після того, як він врятував понад 30 людей. Абді сказав, що він скерував човен мігрантів до берега після того, як його покинув турецький торговець людьми в 2020 році.

У понеділок суд в Мітіліні постановив, що його вирок повинен бути пом'якшений, і наказав звільнити його за час, проведений у в'язниці.

Десятки неурядових організацій розкритикували судовий процес на Лесбосі, а група депутатів Європейського парламенту підписала лист із закликом до уряду в Афінах припинити цю справу.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.