У Швеції попередили про загрози інфраструктурі енергетики й зв'язку з боку Росії

Вівторок, 10 січня 2023, 18:14

Очільниця Агентства внутрішньої безпеки Швеції (SAPO) Шарлотта фон Ессен заявила, що очікує від Росії посилення діяльності, яка загрожує шведській національній безпеці в таких сферах, як телекомунікації та енергетика.

Про це, як повідомляє "Європейська правда" з посиланням на AP, фон Ессен заявила на останній, третій день конференції організації "Суспільство й безпека" в місті Сален.

За словами очільниці SAPO, до сфер, "де є підстави бути особливо пильними у протидії шпигунству та диверсіям", належать телекомунікаційна, енергетична й транспортування "критично важливих матеріалів", не уточнивши, що мається на увазі під останнім.

"З російського боку є зацікавленість у перешкоджанні роботи цих сфер. Це сектори, де атаки проти Швеції можуть завдати шкоди і решті Європи", – наголосила вона.

SAPO прогнозує, що Росія для здійснення операцій впливу буде все більше використовувати "неофіційні платформи, такі як російська діаспора, інституції та компанії у Швеції".

Затримані у Швеції ймовірні шпигуни виявились емігрантами з Росії

Також там помітили поширення теорій змови та антидержавних меседжів, що "в довгостроковій перспективі ризикує підірвати довіру до інститутів суспільства, процесу прийняття рішень політиками та легітимності держави".

"У широкому екстремізмі може виникнути як загроза вбивства, так і загроза нашій конституції. Це події, які грають на руку іноземній владі", – наголосила фон Ессен.

Заяви очільниці SAPO пролунали на тлі розслідувань підривів підводних частин російських газогонів "Північний потік" і "Північний потік-2" у Балтійському морі, який шведське слідство вважає результатом диверсії.

Нагадаємо, спецслужби Німеччини закликали німецькі установи до більшої пильності у зв’язку із загрозами шпигунства, незаконного використання безпілотників, а також диверсій на об’єктах критичної інфраструктури.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.