Словаччина торік пережила кілька нетипових екстремальних посух, постраждав урожай

Середа, 11 січня 2023, 09:18

Минулого року екстремальні посухи вразила значну частину Словаччини в типово вологі періоди, що призвело до низької врожайності сільськогосподарських культур і вплинуло на лісові екосистеми.

Такий підсумок міститься в аналізі Гідрометеорологічного інституту країни (SHMÚ), пише "Європейська правда" з посиланням на Euractiv.

У 2022 році перша посуха сталася в типово вологому лютому, а за нею послідувала посуха в березні, коли до кінця місяця від сильної і екстремальної посухи постраждало 27% території країни.

Каталонія обмежує використання води через багатомісячну посуху в Іспанії

У другій половині липня минулого року від екстремальної посухи постраждало майже 60% території країни. Посуха в деяких місцях тривала понад 200 днів.

Через посуху на більшій частині країни була дуже низька врожайність сільськогосподарських культур, також постраждали лісові екосистеми.

Явища спричинили розтріскування та запиленість ґрунту, що сильно вплинуло на сільське господарство, плодівництво та лісові насадження. 

Кукурудза, яка зазнала непоправних пошкоджень, потребувала зрошення, а фермери повідомляли про значні пошкодження посівів соняшнику, сої, трав та люцерни.

"Результати жнив, які відбулися дуже рано (вже в середині червня під час екстремальної посухи), підтвердили початкові оцінки фермерів. У багатьох районах урожай озимих виявився середнім або нижчим за середній", - зазначили в інституті.

Церкви і "Стоунхендж": у водосховищах Іспанії через посуху на поверхні з’являються історичні пам’ятки

"Велика частина плодів була пошкоджена комахами і птахами через посуху. Винороби з Дунайської рівнини повідомили про вплив посухи на лозу з дрібними ягодами на гронах нижче середнього розміру, які, однак, швидко дозрівали", - додається в аналізі.

Екстремальні погодні умови на кшталт посух триватимуть і надалі, попередили кліматологи.

Як повідомлялося, минулий 2022 рік став для Франції найтеплішим за понад 120 років - з початку минулого сторіччя, та одним з найпосушливіших. 

2022 рік став рекордно спекотним і для низки інших країн, зокрема Британії та Іспанії.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.