Туреччина відправила Україні касетні боєприпаси часів холодної війни - FP

Середа, 11 січня 2023, 11:54

Наприкінці 2022 року Туреччина почала надсилати Україні касетні боєприпаси американської розробки після місяців благань Києва до адміністрації Байдена надати ці засоби.

Про це виданню Foreign Policy повідомили нинішні й колишні американські та європейські чиновники, знайомі з рішенням, пише "Європейська правда".

Як йдеться у публікації, Туреччина почала відправку перших партій так званих удосконалених звичайних боєприпасів подвійного призначення (DPICM), які були виготовлені ще за часів холодної війни за угодою про спільне виробництво зі США, у листопаді 2022 року.

Україна просить в США касетні боєприпаси, розширення Шенгену, Орбан блокує санкції: новини дня

Ця зброя призначена для знищення танків шляхом розриву на більш дрібні суббоєприпаси, які можуть залишатися на полі бою роками, якщо не вибухнуть відразу. Кожен снаряд розкидає близько 88 бомб.

Сполученим Штатам заборонено експортувати DPICM згідно з американським законодавством через високий коефіцієнт неспрацювання, пише видання.

"Після того, як США відмовили (Україні. - Ред.) в доступі до касетних боєприпасів, Туреччина була єдиним місцем, де вони могли їх отримати. Це просто показує, що навіть якщо Туреччина в деяких аспектах зближується з Росією, вона стала дійсно важливою підтримкою для України у військовому плані", - зазначило на умовах анонімності джерело, поінформоване з цього питання.

Посольство Туреччини у Вашингтоні та Міністерство оборони України не відповіли на запит Foreign Policy щодо коментарів. 

Британія "серйозно стурбована" інформацією про використання РФ касетних бомб

Видання наголошує, що поставка Туреччиною DPICM демонструє, як Анкара відіграє величезну роль у постачанні зброї в Україну для розгрому повномасштабного вторгнення Росії в критичні моменти війни. 

Наразі не зрозуміло, чи турецькі боєприпаси були використані в бойових діях. 

У грудні телеканал CNN повідомляв, що в адміністрації президента США Джо Байдена розглядають запит України про постачання касетних боєприпасів.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.