Естонія наказала РФ майже вдвічі скоротити персонал посольства у Таллінні

Середа, 11 січня 2023, 13:21

Естонія у середу повідомила посла Російської Федерації про рішення, за яким Росія має скоротити чисельність свого персоналу до 1 лютого 2023 року. 

Про це поінформувало міністерство закордонних справ Естонії на своєму сайті 11 січня, пише "Європейська правда".

Метою рішення є досягнення паритету в штаті посольств. В результаті цього рішення чисельність персоналу російського посольства має бути скорочена до 8 дипломатичних посад і 15 штатних посад адміністративно-технічного та обслуговуючого персоналу.

Естонія готується першою в ЄС запровадити механізм  конфіскації російських активів

Нині у посольстві Росії в Таллінні працює 21 співробітник на дипломатичних посадах і 23 відряджених співробітники, які не є дипломатами.

"Естонія вважає принцип паритетності дуже важливим у наших відносинах з Росією. У світлі того, що під час агресивної війни співробітники посольства Росії не займаються просуванням естонсько-російських відносин, ми вважаємо, що немає підстав для нинішнього розміру посольства Росії", - сказав міністр закордонних справ Урмас Рейнсалу.

Він нагадав, що з початку війни Естонія скоротила двосторонні відносини з Російською Федерацією до абсолютного мінімуму. 

"Навесні ми закрили консульства Росії в Нарві і Тарту і вислали трьох членів дипломатичного персоналу російського посольства, які активно підривали безпеку Естонії і поширювали пропаганду, що виправдовує військові дії Росії. Зараз ми встановлюємо обмеження на кількість російських дипломатів, які працюють в Естонії, з метою досягнення паритету. Сьогоднішній крок корелюється з найнижчою точкою наших відносин в цілому", - додав Рейнсалу.

Як йдеться у дипломатичній ноті МЗС з посиланням на статтю 11 Віденської конвенції про дипломатичні зносини, паритет за чисельністю представництв має бути досягнутий до 1 лютого 2023 року.

Нагадаємо, що президент Естонії Алар Каріс зараз не бачить причин зустрічатися з російським лідером Владіміром Путіним чи говорити з ним, оскільки дипломатія, за його словами, не вберегла від війни.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.