У Чехії призначили уповноваженого з питань відбудови України: має орден від Зеленського

фото
Середа, 11 січня 2023, 19:25

Кабінет міністрів Чехії в середу призначив на посаду урядового уповноваженого з питань відновлення України колишнього заступника міністра оборони Томаша Копечного.

Про це, як повідомляє "Європейська правда" з посиланням на ČTK, в середу журналістам оголосив чеський міністр закордонних справ Ян Ліпавський.

За його словами, новий уповноважений координуватиме гуманітарну, відновлювальну, оборонну та економічну допомогу Чехії Україні, яка зазнала нападу з боку Росії у лютому 2022 року. Копечний має забезпечити зв'язок між різними міністерствами та виступати від імені Чехії на міжнародній арені у створенні механізмів міжнародного співробітництва.

Як пояснив глава МЗС Чехії, створення посади є логічною реакцією уряду на розвиток безпекової та міжнародної ситуації.

"Оскільки у нас є широкий спектр діяльності, чи то урядових, чи то бізнесових, чи то неурядових структур, ми пішли на цей крок для того, щоб бути достатньо ефективними і оперативними з точки зору координації", – додав він.

Томаш Копечний майже десять років працював у міністерстві оборони Чехії, зокрема на посаді заступника очільника відомства з 2020 року, а до того – був у громадському секторі та зарекомендував себе як експерт з питань оборонно-промислового співробітництва.

 
Фото: CTK

Новий уповноважений відігравав важливу роль в організації військової допомоги Україні після повномасштабного російського вторгнення, зокрема стояв біля витоків створення рахунку українського посольства в Празі, на який люди перерахували понад мільярд чеських крон на закупівлю зброї для України.

Раніше Копечний був в Україні, де отримав орден "За заслуги" ІІІ ступеня від президента України Володимира Зеленського.

Нагадаємо, у жовтні 2022 року уряд Чехії схвалив програму гуманітарної, стабілізаційної, реконструкційної та економічної допомоги Україні, на яку, як передбачатиметься, будуть виділятись по пів мільярда крон щорічно у період з 2023 по 2025 роки.

Більша частина програми є продовженням уже наданої Чехією допомоги та ґрунтується на довгостроковій стабілізаційній та трансформаційній діяльності. Решта – має сприяти залученню чеських компаній до відбудови України.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.