Керівник спецслужби Литви: росіян і білорусів треба однаково вважати потенційною загрозою

Четвер, 12 січня 2023, 19:49

Керівник Департаменту державної безпеки Литви Дарюс Яунішкіс вважає, що громадян Росії та Білорусі з погляду можливої загрози литовській національній безпеці потрібно оцінювати однаково.

Про це Яунішкіс сказав в інтерв’ю Delfi, яке цитує "Європейська правда".

"Ми розуміємо, що серед білорусів є і представники опозиції, ті, хто бореться за кращу Білорусь, але у нас є чимало фактів, що іноді приїжджають люди, завербовані білоруським КДБ. Їх не один, не два, не три", – зазначив посадовець.

"Ми маємо зрозуміти, що в людей іноді немає вибору. Якби більшій частині тих, хто приїжджає, можна було б довіряти, знати, що вони представники опозиції, але немає жодної гарантії, що хтось із них не працює на білоруський або російський КДБ. Те саме і з громадянами Росії", – додав керівник Департаменту держбезпеки Литви.

Водночас Яунішкіс запевнив, що литовські спецслужби перевіряють тих, хто приїжджає. "Були зафіксовані факти в'їзду агентів білоруського КДБ, завербованих людей", – пояснив він.

Литва продовжила дію надзвичайного стану на кордоні з РФ і Білоруссю до 10 березня

Також чиновник застеріг співгромадян від поїздок до Білорусі, оскільки відомі факти спроб їхнього вербування білоруськими спецслужбами.

"Білоруський КДБ працює дуже інтенсивно, як і російський у себе. Я маю на увазі, що люди, які перетинають кордон і їдуть у ці країни по дешеве пальне, цигарки або ще по щось автоматичне, опиняються в зоні ризику. У нас є факти вербування людей, їх запитують, наприклад, про політичну ситуацію в Литві, про їхню роботу, освіту, хто вони. Збирають інформацію, лякають, щоб отримати інформацію", – розповів він.

Нагадаємо, що в уряді Литви після заборони в’їзду для росіян із туристичними шенгенськими візами оголосили, що таке рішення розглядається і для громадян Білорусі.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.