Мандат на формування уряду в Болгарії отримали соціалісти

Понеділок, 16 січня 2023, 13:21

У Болгарії президент Румен Радев доручив сформувати новий уряд Партії соціалістів у спробі покласти край затяжній політичній кризі. 

Про це повідомило агентство Reuters, пише "Європейська правда".

Дві найбільші політичні партії Болгарії, правоцентристська ГЕРБ і антикорупційна "Продовжуємо зміни", не змогли знайти підтримку для формування дієздатного коаліційного уряду після виборів 2 жовтня, які стали вже четвертими у країні менш ніж за два роки.

Парламент Болгарії схвалив постачання Україні зброї

Болгарія переживає політичну нестабільність після масових протестів проти корупції в 2020 році. Більшу частину останніх двох років країною керували тимчасові уряди технократів за відсутності стабільної обраної коаліції.

"Ми розуміємо всю серйозність ситуації. Ми зробимо все можливе, щоб забезпечити постійний уряд", - заявила лідер соціалістів Корнелія Нінова після прийняття мандата від Радева.

Соціалісти будуть проводити переговори з усіма іншими політичними партіями в парламенті, але аналітики кажуть, що їхні шанси на успіх невеликі. Найімовірніше навесні відбудуться нові вибори.

І ГЕРБ, і "Продовжуємо зміни" заявили, що не підтримуватимуть уряд під керівництвом соціалістів. Обидві партії вже намагалися сформувати робочий уряд, але не змогли.

Якщо соціалісти не впораються, президент повинен буде розпустити парламент і призначити дострокові вибори протягом двох місяців.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.