Дуда: сподіваємось, танки Україні передадуть кілька союзників

Вівторок, 17 січня 2023, 13:07

Президент Польщі Анджей Дуда висловив сподівання, що кілька країн нададуть Україні танки Leopard 2.

Про це він сказав під час дискусії на Всесвітньому економічному форумі в Давосі, повідомляє "Європейська правда", з посиланням на Polsat News.

"Ми збираємо цю коаліцію, спільноту країн, які, я сподіваюсь, передадуть танки Leopard 2. Тут ми розраховуємо на наших фінських партнерів, які мають ці танки. Є ціла низка європейських країн, які мають ці танки. Я розраховую на те, що союзники передадуть кілька або більше таких танків, щоб можна було сформувати хоча б бронетанкову бригаду для України", - сказав президент Польщі.

"Звичайно, ми розраховуємо на участь у цьому Федеративної Республіки Німеччина. Цей процес, безумовно, займе певний час", - додав він.

Президент Литви Гітанас Науседа, який взяв участь у дискусії, висловив переконання, що "Німеччина надасть танки Leopard Україні, яка бореться з російським вторгненням".

Дуда висловив сподівання, що рішення Польщі про передачу Україні танків Leopard "відкриє нову главу військової допомоги".

Бойові танки Leopard німецького виробництва - робочі конячки армій по всій Європі - широко розглядаються як єдиний можливий варіант постачання Україні необхідних їй масштабних танкових сил.

Але вони не можуть бути поставлені без дозволу Берліна, який поки що зволікає з прийняттям рішення.

За словами глави МЗС України Дмитра Кулеби, вже п’ять країн, серед яких Польща, готові передати Україні танки Leopard 2, але чекають рішення Німеччини.

Нагадаємо, 15 січня в уряді Британії підтвердили плани передати Україні ескадрон з 14 танків Challenger 2 і близько 30 САУ калібру 155 мм AS90.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.