США запровадили візові обмеження через судові процеси над опозицією в Білорусі

Вівторок, 17 січня 2023, 16:24

Сполучені Штати ввели візові обмеження щодо 25 осіб, включаючи законодавців, за підрив демократії в Білорусі із використанням політично мотивованих судових процесів, таких як справа лідера опозиції у вигнанні Світлани Тихановської.

Про це йдеться у заяві держсекретаря США Ентоні Блінкена, пише "Європейська правда".

"Режим Лукашенка продовжує репресії проти білоруського народу та його демократичних прагнень, включаючи політично вмотивований заочний судовий процес над лідером демократичної опозиції Світланою Тихановською та іншими демократичними активістами за безпідставними звинуваченнями", - йдеться у заяві.

У Держдепі підкреслили, що ці політично вмотивовані судові процеси є останніми прикладами зусиль режиму Лукашенка, спрямованих на залякування та репресії проти тих, хто прагне справедливості, поваги до прав людини та демократичної Білорусі. 

"Пані Тихановська очолює продемократичний рух у вигнанні у Вільнюсі, захищає права людини та продовжує наполягати на демократичних перетвореннях у Білорусі.  Її судять разом з іншими продемократичними лідерами, в тому числі з Ольгою Ковальковою, головою Координаційної ради, органу, покликаного сприяти демократичним перетворенням у Білорусі", - йдеться у заяві.

Враховуючи сьогоднішні санкції, Держдепартамент вжив заходів щодо запровадження візових обмежень для 322 осіб за підрив демократії в Білорусі після сфальсифікованих президентських виборів 2020 року.

Нагадаємо, Європейський Союз навряд чи встигне узгодити деталі десятого пакета санкцій проти Росії та Білорусі до саміту Україна-ЄС, що запланований на 3 лютого.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.