Україні потрібно більше грошей, ніж 18 млрд євро від ЄС - чеський міністр

Середа, 18 січня 2023, 08:19

ЄС направив Україні перші 3 млрд євро з кредитного пакету в 18 млрд євро, але деякі країни-члени ЄС вже бачать, що цієї суми буде недостатньо.

Про це сказав у вівторок міністр фінансів Чехії Збинек Станюра, пише "Європейська правда" з посиланням на Euractiv.

Пакет допомоги Україні в розмірі 18 млрд євро був затверджений в грудні 2022 року після важких переговорів. Згідно з ухваленим регламентом, ЄС може надавати Україні щомісячний фінансовий кредит.

"Це кошти на виживання країни": Стефанішина розповіла, куди витратять 18 млрд євро від ЄС

Однак, за словами Станюри, узгодженої суми, ймовірно, буде недостатньо.

"Коли ви бачите сьогодні і щодня жорстокі атаки російської армії, все більше і більше шкоди, яку вони завдають інфраструктурі України, а також житловим районам, я припускаю, що потреба в цих грошах буде навіть вищою, ніж ми думали в листопаді або грудні", - сказав Станюра після зустрічі міністрів фінансів ЄС у вівторок.

За його словами, для чеського уряду підтримка України є головним пріоритетом.

Чехія домовилася про пакет допомоги Україні під час свого головування в Раді ЄС у другій половині 2022 року. Єдиною країною, яка активно блокувала цю підтримку, була Угорщина.

Для того, щоб ЄС зміг дозволити собі допомогу Україні, необхідно було позичити гроші і надати гарантії.

За словами Станюри, дискусія серед міністрів щодо подальшої допомоги Україні була "короткою". "Я переконаний, що багато країн мають таку ж точку зору, як і Чехія. Я думаю, що це більшість країн", - додав він.

Раніше у вівторок стало відомо, що Україна отримала перший транш макрофінансової допомоги від ЄС на 2023 рік у розмірі 3 млрд євро - із загалом 18 млрд євро.

Деталі про особливості та умови допомоги у статті: Порятунок в обмін на реформи: за яких умов Київ отримає гроші ЄС та США у 2023 році.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.