У Сербії у прокат вийшов фільм про страждання сербів з псевдодержави на території Хорватії

Середа, 18 січня 2023, 10:57

У Сербії та в сусідніх країнах на кіноекрани виходить сербський фільм "Буря", який розповідає про "страждання тисяч сербів" внаслідок військової операції, яку Хорватія провела проти сербських сепаратистських утворень на своїй території.

Про це, як пише "Європейська правда", повідомляє "Балканський оглядач".

На початку травня і на початку серпня 1995 року Хорватія провела військово-визвольні операції "Блискавка" та "Буря", які дозволили їй повернути абсолютну більшість територій, окупованих ще з 1991 року.

Белград перевірить інформацію про участь сербів у війні на боці Росії

Тому 5 серпня, день проведення операції "Буря", щороку відзначається в Хорватії на державному рівні як свято перемоги у Вітчизняній війні. А в Сербії у той же час проводяться поминальні заходи щодо жертв війни та біженців з Хорватії.

Прем'єра фільму "Буря", на якій було присутнє керівництво уряду Сербії, відбулася 17 січня в Белграді. 26 січня прем'єрний показ відбудеться в Республіці Сербській у Боснії та Герцеговині, а потім в Чорногорії.

Фільм сценариста і режисера Мілоша Радуновича розповідає "про страждання та вигнання понад 250 тисяч сербів з Республіки Сербська Країна (невизнана держава сербів на території Хорватії. - Ред.)". Спонсором фільму виступила сербська компанія Telekom Srbija, мажоритарним власником якої є держава.

Президент Сербії закликав РФ припинити вербувати сербів на війну проти України

"Шокуюча драма про один із найбільших злочинів проти сербів, розказана через долі простих людей. Мілош Радунович взяв інтерв’ю у майже тридцяти людей, які пережили "Бурю", а потім написав сценарій, який розповідає про трагедію 250 тисяч людей через долі чотирьох родин", - повідомляє сербське телебачення RTS.

Радунович каже, що йдеться про антивоєнний фільму на воєнну тематику".

"Я вважаю, що ми повинні говорити про свої рани, тому що якщо ми не будемо говорити, якщо ми не будемо пам'ятати свої болі, то хто буде? Основна ідея полягає в тому, щоб подібна трагедія ніколи ні з ким не повторилася", - наголошує він.

Окрім фільму запланований також вихід серіалу, який матиме 12 епізодів.

Президент Сербії Александар Вучич заявив, що пишається виходом фільму "Буря".

Хорватська преса оцінила, що важливим у цьому кінематографічному проєкті є не художнє та кінематографічне враження, "а виключно національно-ідеологічний, пафосно-побутовий політичний захват, який вписується в історико-ревізіоністську мантру режиму Вучича, яка повністю змінює перспективи та причини воєн на території Югославії в останнє десятиліття 20 століття". 

"Головною парадигмою квазітеорії Вучича є серби як єдині жертви воєн 90-х років без будь-яких пояснень причин і наслідків війни", - зазначала загребська преса після анонсу виходу фільму на річницю операції "Буря" в 2022 році.

Читайте також: Чому Хорватії вдалося: як країна повернула території після років окупації та гібридної війни

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.