Лідер однієї з найбільших партій парламенту Швеції назвав Ердогана "ісламістським диктатором"

Середа, 18 січня 2023, 20:51

Лідер ультраправої партії "Шведські демократи" Їммі Окессон назвав президента Туреччини Реджепа Таїпа Ердогана "ісламістським диктатором", оскільки Анкара продовжує заперечувати проти схвалення заявки Стокгольма на членство в НАТО.

Про це, як повідомляє "Європейська правда", Окессон сказав в інтерв’ю Dagens Nyheter, опублікованому в середу.

"Я є лідером антиісламської партії "Шведські демократи" й маю тверді погляди щодо ісламістського диктатора, такого як Ердоган. Так, він обраний народом. Але в цьому сенсі й Путін теж (обраний)", – сказав він.

Він також наголосив, що існують межі того, як далеко Швеція може зайти у прагненні задовольнити вимоги Туреччину для забезпечення свого  членства в НАТО.

"Тому що в кінцевому рахунку ми маємо справу з антидемократичною системою і диктатором", – наголосив Окессон.

Речник Ердогана: час для ратифікації вступу Швеції і Фінляндії в НАТО спливає

Партія "Шведські демократи" стала другою в країні за результатами виборів у вересні 2022 року, отримавши 20,54% голосів виборців. Хоча партія не входить до коаліції, її підтримка має вирішальне значення для роботи коаліційного уряду прем'єр-міністра Ульфа Крістерссона.

Парламент Туреччини має ратифікувати рішення щодо членства Швеції та Фінляндії в НАТО, причому голосування по обох питаннях очікується одночасно. Останні соцопитування засвідчують, що шведи проти поступок Туреччині для отримання згоди на вступ до НАТО. 

Раніше Анкара не раз заявила, що Швеція повинна зайняти більш чітку позицію проти тих, кого вона вважає терористами, в основному курдських бойовиків і організації, яку вона звинувачує в спробі перевороту в 2016 році.

Читайте також: Шантаж "терористами": чи дасть Ердоган дозвіл на вступ до НАТО Швеції та Фінляндії.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.