Кандидати у президенти Чехії посперечалися щодо війни в Україні

Четвер, 19 січня 2023, 15:35

Претенденти на посаду президента Чехії генерал Петр Павел і колишній прем'єр-міністр Андрей Бабіш під час дебатів посперечалися щодо скандальних білбордів про війну в Україні і мирних переговорів.

Про це, як пише "Європейська правда", повідомляє Czech Radio.

Кандидати зійшлися у передвиборчих дебатах на платформі сайту Blesk.cz.

У Чехії від імені кандидата в президенти закликають їхати "воювати в Україну", поліція почала розслідування

У першій частині дебатів під час обговорення передвиборчої кампанії Бабіш захищав своє право на розміщення білбордів, розкритикованих за те, що "вони лякають війною". 

На них Бабіш обіцяє виборцям "не втягувати Чехію у війну, оскільки він дипломат, а не солдат". 

Генерал НАТО у відставці Павел закликав Бабіша з огляду на розміщення цих білбордів вибачитися перед солдатами. У реакції на критику Бабіш заявив, що він хоче замінити слово "солдат" на "генерал".

Бабіш повторив, що він спробує в разі обрання президентом підтримати вирішення ситуації в Україні, домагаючись проведення мирного саміту в Празі.

На думку Павела, це "документує хаотичний підхід Бабіша до питань зовнішньої політики". За його словами, план дій для забезпечення миру має бути наданий організаціями, членом яких є Чехія, і в яких у неї є свої представники.

Нагадаємо, що у Чехії почалась масова розсилка СМС-повідомлень, у яких Павел нібито закликає брати до рук зброю та їхати на війну в Україну. Поліція почала розслідування.

Про те, хто має шанси стати новим президентом і що це означає для відносин Чехії із ЄС та Україною, читайте у статті Чехія постала проти проросійського реваншу: що показав перший тур виборів президента

Також рекомендуємо до перегляду відеоблог про ці президентські вибори.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.