Словаччина і Чехія хочуть передати Україні отримані від Німеччини танки Leopard 2 - ЗМІ

П'ятниця, 20 січня 2023, 15:59

Словаччина та Чехія підтримали ідею постачання в Україну важких основних бойових танків Leopard 2 німецького виробництва.

Як повідомляє "Європейська правда", про це повідомляє німецьке видання FAZ із посиланням на джерела в дипломатичних колах.

Обидві країни вже поставили Києву десятки своїх бойових танків радянської розробки. Передані Україні радянські танки мали бути замінені в меншій кількості на відремонтовані Leopard 2A4. Перші танки вже були поставлені до Чехії та Словаччини в грудні, також розпочалася підготовка екіпажів.

На сьогоднішній конференції в Рамштайні обидві країни можуть запропонувати утриматися від подальших поставок і передати танки Україні.

Йдеться про 30 танків Leopard, які були викуплені і зберігаються промисловістю після того, як були зняті з озброєння зі швейцарських і німецьких складів.

Раніше міністр оборони Німеччини Борис Пісторіус заявив, що західні союзники поки не дійшли згоди щодо надання Україні основних бойових танків Leopard 2 на зустрічі у форматі "Рамштайн", але він доручив підготуватися своєму міністерству до "дня, який, можливо, настане".

Нагадаємо, прем’єр Польщі Матеуш Моравецький натякнув, що Варшава може передати Україні роту танків німецького виробництва без згоди Берліна, якщо чекатиме погодження надто довго.

Тим часом у німецькому уряді запевнили, що ніколи не було прив'язки постачання Україні танків Leopard до постачання танків Abrams Сполученими Штатами.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.