Туреччина скасувала візит міністра оборони Швеції через дозвіл Стокгольма на антитурецькі протести

Субота, 21 січня 2023, 10:16

Туреччина в суботу скасувала запланований візит міністра оборони Швеції у відповідь на дозвіл скандинавської країни на антитурецькі протести.

Про це повідомляє "Європейська правда" з посиланням на Associated Press.

Міністр оборони Туреччини Хулусі Акар заявив, що запланований на 27 січня візит його шведського колеги Пола Йонсона не відбудеться. Він сказав, що візит більше не має "жодного значення або сенсу", тому що Швеція продовжує дозволяти "огидні" демонстрації проти Туреччини.

Швеція готується до кількох демонстрацій цими вихідними. Ультраправий активіст із Данії отримав дозвіл поліції на проведення акції протесту біля будівлі посольства Туреччини в Стокгольмі, де він має намір спалити Коран. Тим часом, як протурецькі, так і прокурдські групи планують провести демонстрації в столиці Швеції.

У п'ятницю Туреччина викликала шведського посла, щоб засудити протести, заявивши, що протести прокурдських груп, пов'язаних із Робітничою партією Курдистану, будуть порушенням спільного меморандуму, підписаного між Туреччиною, Швецією та Фінляндією, який запобіг турецькому вето на вступ скандинавських країн до НАТО в червні.

Туреччина, США і Європейський союз вважають РПК терористичним угрупуванням, і в меморандумі Швеція і Фінляндія заявили, що вони "підтверджують" це визначення.

Швеція запевнила Туреччину, що не допустить жодних терористичних груп на шведську землю. Але прокурдські і антинатівські групи ускладнили ситуацію для шведського уряду, влаштовуючи антитурецькі демонстрації, які розлютили турецький уряд.

Зокрема, минулого тижня біля мерії Стокгольма ненадовго вивісили "повішане" опудало президента Ердогана. 

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.