Голова BBC допоміг Джонсону отримати кредит, у Британії вимагають розслідування

Неділя, 22 січня 2023, 14:26

Глава медіахолдингу BBC Річард Шарп допоміг оформити гарантію на кредит у розмірі до 800 000 фунтів стерлінгів для Бориса Джонсона за кілька тижнів до того, як тодішній прем'єр-міністр рекомендував його на цю посаду.

Про це пише The Times, повідомляє "Європейська правда".

За даними видання, Шарп брав участь у переговорах про фінансування способу життя Джонсона на Даунінг-стріт у листопаді та грудні 2020 року. 66-річний Шарп, колишній банкір Goldman Sachs, уже подав заявку на посаду голови суспільного мовника і підійшов до фінальної стадії процесу найму.

Видання також стверджує, що наприкінці 2020 року 58-річний Джонсон зіткнувся з фінансовими труднощами, оскільки на нього очікували виплати по розлученню, витрати по догляду за дітьми і рахунки за ремонт квартири на Даунінг-стріт. Шарп, друг і колишній радник політика, який дав 400 000 фунтів стерлінгів Консервативній партії, був залучений до цієї справи в листопаді того року після вечері в будинку його старого друга Сема Блайта.

67-річний мультимільйонер Блайт, канадський бізнесмен і далекий кузен Джонсона, як кажуть, висунув ідею виступити гарантом прем'єр-міністра і попросив у Шарпа поради, як краще вчинити.

Шарп погодився допомогти, і в перший тиждень грудня він прибув на Даунінг-стріт, щоб обговорити це питання із Саймоном Кейсом, секретарем Кабінету міністрів і главою цивільної служби. Пізніше Шарп представив 44-річного Кейса Блайту і поговорив із Джонсоном.

Шарп визнав, що він "зв'язав" Кейса і Блайта, але сказав, що не давав фінансових порад і наполягає на тому, що "конфлікту інтересів не було". Прессекретар Джонсона заявив, що він правильно задекларував свої інтереси.

У лютому 2021 року, у місяць, коли Шарп приступив до своєї нової посади, Джонсон остаточно оформив кредитний договір.

У березні 2021 року Джонсон оголосив про поручительство Блайта. Його команда вказала, що позика дозволяла йому взяти до 800 000 фунтів стерлінгів. Однак вони наполягають, що в підсумку він зняв набагато менше цієї суми. Джонсон не оголосив, хто був кредитором, але, як кажуть, неофіційно розповів про це лорду Гейдту, своєму незалежному раднику з етики. Він також не оголосив про роль Шарпа, який допоміг йому знайти поручителя за кредитом.

Опозиційна Лейбористська партія вже зажадала розслідування після публікації статті. Вони надіслали листа Деніелу Грінбергу, парламентському комісару зі стандартів.

Міністр закордонних справ Джеймс Клеверлі ухилився від відповіді на запитання про останні звинувачення на адресу Джонсона, які обрушилися на Консервативну партію, повідомляє Sky News. Клеверлі зізнався, що не намагався зв'язатися з колишнім прем'єр-міністром, щоб прояснити ситуацію, сказавши в неділю: "Це ви журналіст, а не я".

У коментарі ВВС він додав, що Шарп - "неймовірно досвідчена, неймовірно успішна людина, яка принесла із собою багатий досвід", і "немає жодних сумнівів у тому, що його призначили за заслугами".

Нагадаємо, у неділю Джонсон несподівано приїхав в Україну та відвідує постраждалі від війни міста на півночі Київщини. 

Дивіться також інтерв'ю "ЄвроПравди" з Борисом Джонсоном, або читайте текстову версію "Я вірю, що Україна поверне Крим і Донбас, але Росія не розпадеться"

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.