Посол України розповів про перспективи санкцій проти "Росатому"

Понеділок, 23 січня 2023, 11:03

Україна з частиною партнерів просуває у ЄС ідею санкції проти російського "Росатому" як компанії, яка де-факто бере участь в агресії, та сподівається для початку добитися персональних санкцій проти окремих посадовців. 

Про це він розповів в інтерв’ю "Європейській правді".

Дипломат зауважив, що спроби Росії залишатися на ринку атомної енергії та продовжувати бізнес у ЄС у поєднанні з її поведінкою на окупованій Запорізькій АЕС і створенні загрози для інших українських АЕС - неприйнятна ситуація, і партнерам доведеться приймати якісь рішення. 

WP: "Росатом" міг ввозити в Росію сировину й електроніку для російської армії

"Тобто ми завжди ставимо питання, що і держави члени Європейського Союзу, і треті країни мають зробити вибір: або вони мають справу з компанією, яка є по суті частиною російських окупаційних сил, якщо ми говоримо про ЗАЕС, або різко - як зробила Фінляндія - або поступово виходять з цієї залежності. І, знов таки, забезпечують свою безпеку, тому що якщо вони будують об’єкт з державою, яка може напасти на них завтра і буде мати всі плани і розуміння про всі чутливі точки об’єкта - це просто небезпечно", - наголосив Всеволод Ченцов. 

На ремарку ЄвроПравди про те, що Угорщина поки продовжує з "Росатомом" будівництво нових енергоблоків АЕС "Пакш", і в цих умовах навряд доводиться сподіватись на її згоду на санкції, дипломат зауважив, що "ніколи не треба казати "ніколи". 

"Час покаже, ми маємо з чогось почати. Зараз ми наполягаємо на тому, що принаймні високопосадовці у цьому секторі мають потрапити під санкції, а далі нам треба просто посилити цю тенденцію", - зазначив він.

Повну версію інтерв’ю дивіться на Youtube-каналі "Європейської правди".  

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.