Кулеба: ми "на фінальній стадії" в питанні отримання Leopard 2

Понеділок, 23 січня 2023, 19:58

Міністр закордонних справ Дмитро Кулеба вважає, що Україна залишилась за "пів кроку" в питанні отримання німецьких танків Leopard 2, передання яких було однією з головних вимог Києва в контексті військової допомоги.

Про це Кулеба сказав в етері телемарафону в понеділок, повідомляє "Європейська правда".

"У питанні танків нам залишилося зробити останні пів кроку. Ми вже отримали британські Challenger, про які колись нам говорили, що це неможливо. Ми вже отримуємо французькі танки –легкі поки що. Ми чуємо, що Франція обмірковує надання нам танків Leclerc. І я не маю сумнівів, що і Leopard до нас доїдуть – ми перебуваємо у фінальній стадії", – вважає очільник МЗС.

Він висловив упевненість, що Берлін змінить свою позицію щодо надання Україні танків, бо й раніше велись подібні дискусії про інші зразки озброєння.

"Спочатку вони (Німеччина) взагалі категорично відмовлялися надавати зброю, потім ми вигризали з них гаубиці, потім вигризали системи ППО, вигризали Marder. Ну, така країна. Є специфіка. Треба її враховувати. Але зрештою ми завжди отримували необхідний результат, і цього разу так само отримаємо", – додав міністр.

Німеччина не заперечуватиме, якщо Польща відправить танки Leopard в Україну - Бербок

Кулеба також назвав "ідеальним для Німеччини варіантом" ситуацію, за якої танки Leopard 2 постачає не вона, а інші європейські держави.

"Якщо подивитись на інформацію про мої телефонні розмови за останні два тижні – в кожній з них присутня тема Leopard… Ми працюватимемо з усіма, хто готовий дати хоча б один танк, для того щоб це стало якнайшвидше реальністю", – сказав він.

Україна особливо зацікавлена в отриманні танків Leopard, оскільки в Європі їх понад 2000 одиниць і вони перебувають на озброєнні 13 країн. Але для їхнього реекспорту потрібен дозвіл Берліна, а Німеччина занепокоєна небезпекою ескалації конфлікту.

Як повідомлялося, Польща звернеться до Німеччини за дозволом на відправку танків Leopard в Україну, але навіть якщо такої згоди не буде, передасть танки в рамках "малої коаліції". У німецькому уряді раніше у понеділок заявили, що поки не отримували запитів європейських країн про передачу Україні танків Leopard німецького виробництва.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.