Генсек НАТО прокоментував, наскільки критично для України отримати Leopard 2 

Вівторок, 24 січня 2023, 11:31

Генеральний секретар НАТО Єнс Столтенберг зазначив, що сучасні західні танки дуже важливі для України, щоб бути готовою до наступного етапу війни, але й та допомога, яку вже надали і пообіцяли союзники, є великим внеском у потенціал української армії. 

Як повідомляє "Європейська правда", про це він сказав на пресконференції з міністром оборони Німеччини, відповідаючи на запитання про те, наскільки вирішальну роль відіграє надання західних танків для результатів наступного етапу війни.

"Танки, звісно, важливі – щоб і відбити нові наступи, і щоб Україна могла відвоювати свою територію, перемогти і втриматися як суверенна незалежна європейська держава. Але треба розуміти, що союзники вже надавали танки і вирішили надати багато бронетехніки. Що потрібно зараз - важче і більш сучасне озброєння, і союзники вже анонсували такі поставки", - зазначив Столтенберг, нагадавши, що це у тому числі БМП Marder від Німеччини, Bradley і Stryker від США, БМП від Канади та інших союзників. 

Він нагадав, що Україна і на попередніх етапах війни отримувала модернізовані радянські танки від східних членів НАТО, а також - що Британія вже анонсувала надання своїх Challenger 2, а Франція - легких колісних танків. 

"Якщо скласти все це докупи - це величезний додатковий внесок в обороноздатність України. І це дуже важливо і нагально, тому що Росія готує нові наступи, і Україна має бути швидко готовою відбивати їх та повертати свою територію", - додав генсек НАТО. 

Він повторив, що поки немає ознак того, що Кремль відступився від своїх початкових намірів підкорити Україну, тож єдиний шлях для західних союзників - дати зрозуміти Путіну, що він не має шансів перемогти військовим шляхом. 

"У цей вирішальний момент ми маємо давати важче і передове озброєння, і треба діяти швидко", - наголосив Єнс Столтенберг. 

Міністр оборони Німеччини Боріс Пісторіус на брифінгу сказав, що нових рішень з боку Німеччини щодо танків поки немає, але додав, Берлін "готує рішення, яке буде дуже скоро". Він також заявив, що не погоджується із заявами, що позиція Німеччини свідчить про розкол між союзниками НАТО. 

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.