Грузія каже, що прямує в ЄС і НАТО, а за фактом рухається в інший бік – дипломат

Вівторок, 24 січня 2023, 12:26

Влада Грузії почала рух в протилежному напрямку від Європейського Союзу і НАТО, хоча офіційно продовжує декларувати дотримання європейського шляху.

Про це в інтерв’ю "Європейській правді" сказав тимчасовий повірений у справах України у Грузії Андрій Касьянов.

Касьянов нагадав, що Грузія подала заявку на здобуття статусу кандидата в ЄС і наразі офіційно підтверджує свою принципову позицію вступу до ЄС і НАТО, які закріплені у конституції Грузії. Крім того, євроатлантичне прагнення підтримує більшість населення Грузії, що не заперечується і не спростовується чинною грузинською владою.

"Проте що ми маємо по факту? По факту ми маємо, що країна, яка продовжує свій послідовний рух в ЄС і НАТО у заявах своїх політиків почала рухатися в інший бік. Це очевидне для нас нехтування основними засадами спільної зовнішньої політики та політики безпеки. Це очевидний для нас факт, який становить порушення третього пакету санкцій Європейського Союзу", - сказав він.

За його словами, наміри грузинської влади відновити пряме авіасполучення з Росією також суперечать політиці ЄС, який закрив авіасполучення після російського вторгнення в Україну.

"Після оголошення Російською Федерацією рішення про часткову мобілізацію переважна більшість грузинського населення вже покинула територію РФ. Використовується основний аргумент – це піклування про тих громадян, які на сьогодні перебувають на території Російської Федерації. Без прив’язки до тих важливих питань, які, до речі, становлять основу нашої двосторонньої співпраці – це деокупація суверенних територій, відновлення їх територіальної цілісності. Це магістральний курс до ЄС і НАТО тощо", - сказав Касьянов.

Нагадаємо, посольство України в Грузії не виключає можливості евакуації українських громадян, якщо їм загрожуватиме небезпека після відновлення прямого авіаційного сполучення між Грузією та РФ і масового напливу росіян.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.