Туреччина викликала посла Нідерландів через протест з розірваним Кораном

Вівторок, 24 січня 2023, 13:50

Туреччина викликала посла Нідерландів в Анкарі після акції протесту, під час якої в неділю в Гаазі був розірваний Коран.

Про це, як пише "Європейська правда", повідомляє NOS.

Міністерство закордонних справ Туреччини засудило "боягузливий напад на нашу священну книгу". За його словами, ще раз стало зрозуміло, що "ісламофобія, дискримінація і ксенофобія не знають кордонів в Європі".

Едвін Вагенсвельд, лідер антиісламської організації Pegida, знищив священну книгу ісламу під час анонсованої акції протесту перед Палатою представників. Він хотів зробити це кілька разів минулої осені, але поліція перешкоджала цьому.

Цього разу правоохоронці не втрутилися. З листа від мера, який Вагенсвельд опублікував на своїй сторінці у Facebook, можна зробити висновок, що муніципалітет знав, що він хоче використати Коран, і дозволив це за умови, що книга не буде підпалена. "Частково з огляду на ваші попередні заяви, я хотів би звернути вашу увагу, можливо, без необхідності, на те, що в принципі спалювання предметів не допускається, оскільки це може спричинити небезпеку", - написав муніципалітет Гааги.

"Йдеться просто про свободу вираження поглядів. Я думаю, що це повинно бути можливим в Нідерландах", - сказав Вагенсвельд, вириваючи сторінки з Корану.

Анкара вимагає від Нідерландів вжити заходів проти Вагенсвельда, щоб подібні дії не повторювалися в майбутньому.

Це вже вдруге за кілька днів, коли Туреччина різко реагує на акції антиісламських активістів у Європі. Минулих вихідних ультраправий політик зі Швеції спалив Коран перед посольством Туреччини в Стокгольмі. Президент Ердоган заявив, що Швеція може забути про підтримку Туреччиною членства  в НАТО, якщо вона не поважатиме Туреччину і мусульман.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.