Сербський депутат опублікував текст нібито домовленості, яку Захід пропонує для Сербії і Косова

Вівторок, 24 січня 2023, 13:59

Сербський депутат Александар Оленик опублікував текст документа, який, можливо, є проєктом домовленості, яку Захід запропонував для нормалізації відносин між Белградом і Приштиною.

Як повідомляє "Європейська правда", текст він виклав у своєму Facebook, зазначивши, що, наскільки йому відомо, це і є положення останньої пропозиції від 20 січня. 

Опублікований план містить 10 статей-пунктів. Перший передбачає, що сторони будуть розвивати нормальні добросусідські відносини та визнавати відповідні документи і національні символи, включно з паспортами, дипломами, автомобільними номерами та митними печатками.

Сторони зобов’язуються керуватися принципами Статуту ООН, зокрема щодо поваги до незалежності й територіальної цілісності держав, права на самовизначення, захисту прав людини та недискримінації і зобов’язуються вирішувати суперечки виключно мирно і без погроз застосування сили. 

У ст. 4 йдеться, що жодна зі сторін не може представляти іншу у міжнародних відносинах чи діяти від її імені, та що Сербія не заперечуватиме проти членства Косова у будь-якій міжнародній організації.

Ст. 5 зазначає, що сторони підтримують прагнення одна одної вступити до ЄС та продовжать діалог за посередництва ЄС для укладення юридично зобов’язуючої всеохопної угоди про нормалізацію відносин. 

Сторони погоджуються поглиблювати співпрацю у сфері економіки, науки й техніки, дорожнього руху, зв’язку, судової і правоохоронної системи та інших сферах.

Сторони висловлюються за досягнення конкретних домовленостей згідно з відповідними інструментами Ради Європи та наявного європейського досвіду задля забезпечення належного рівня самоврядування для косовських сербів та за те, щоб вони мали можливість отримувати фінансування від Сербії та мали прямий канал зв’язку з владою Косова. Йдеться також про закріплення статусу Сербської православної церкви у Косові. 

Також зазначається, що сторони мають обмінятися постійними представництвами. 

Останній пункт передбачає створення спільної комісії під керівництвом ЄС, яка відстежуватиме виконання даної угоди. 

Офіційно деталі запропонованої угоди не повідомляли. 

Нагадаємо, президент Сербії Александар Вучич заявив, що західні партнери шантажують його втратою інвестицій та зупинкою подальшого руху Сербії до ЄС у разі, якщо Сербія не погодиться йти на компроміси.

Читайте також інтерв'ю ЄвроПравди з депутатом Олеником про війну на Балканах, агентів впливу РФ та підтримку України.

 

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.